• 0
 ≫ 

I u najtežim danima vlada brine o svojim građanima: Svakome po 1.200 evra

 ≫ 

Finansijski sekretar Pol Čen rekao je da će se Hongkong prvi put suočiti s deficitom u budžetu u poslednjih 15 godina

  • 0
Novac, evri Foto: Marko Jovanović

Hongkong će svojim građanima podeliti po 1.280 dolara (1.177 evra) kako bi smanjio posledice ekonomske krize, a ta mera podrazumeva da će svi stanovnici sa boravištem u ovom gradu, koji imaju najmanje 18 godina, dobiti tu sumu.

Oko sedam miliona ljudi će imati korist od ove odluke, prenosi CNN.

Finansijski sekretar Pol Čen rekao je da će se Hongkong prvi put suočiti s deficitom u budžetu u poslednjih 15 godina, zbog recesije koja je počela u trećem kvartalu 2019. godine.

Očekuje se pogoršanje situacije, a Čen kaže da će deficit za sledeću fiskalnu godinu do marta 2021. godne dostići rekordnih 4,8 odsto BDP-a Hongkonga.

Dodao je da se ekonomija Hongkonga ove godine suočava sa velikim izazovima, a da su izgledi daleko od obećavajućih u narednom periodu. Tokom predstavljanja budžeta, Čen je rekao da su na trenutno stanje uticali protesti u Hongkongu, trgovinski rat Kine i SAD, kao i usporavanje globalne ekonomije.

Sada se, kako je naveo Čen, ekonomija takođe suočava sa širenjem korona virusa, koji joj je zadao težak udarac. Vlada će smanjiti porez na dohodak za neke stanovnike, što će obuhvatiti dva miliona poreskih obveznika.

Vlasti takođe planiraju da daju stanovnicima sa niskim primanjima koji žive u zgradama u javnom vlasništvu mesec dana besplatnog stanovanja.

Čen je dodao da uprkos uticaju korona virusa, koji može da bude veći od uticaja SARS-a 2003. godine, ekonomski temelji Hongkonga ostaju čvrsti.

Video: Knežević o osnivanju Saveza proizvođača Srbije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>