• 9

Obavljeno prvo instant plaćanje telefonom: Trgovac ima uvid u račun kupca 60 sekundi

Prvu ovakvu transakciju obavila je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije

  • 9
Jorgovanka Tabakovic

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Srbiji je obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda, a prvu takvu transakciju obavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je rekla da će ovaj dan za nju biti posebno upamćen.

Navodi i da će 27. februar pamtiti kao dan kada je građanin mogao da krene u kupovinu samo sa mobilnim telefonom, kao i da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prodajnim objektima kompanije Merkator S i preko Banke "Poštanska štedionica", a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke.

Ovakvu vrstu plaćanja imaju jos šamo Švedska i Kina, gde samo jedan operator ima monopol. Tabaković objašnjava da u Srbiji svaka banka, koja ima e-banking, može da omogući uslugu plaćanja mobilnim telefonom QR kodom. Korisnici u Srbiji preko Gugl Plej prodavnice mogu da preuzmu aplikaciju koja će omogućiti ovu vrstu plaćanja.

Plaćanje QR kodom omogućuje da trgovac ima uvid u račun kupca 60 sekundi, a cilj je da se sva plaćanja obavljaju legalnim tokovima, kao i da se plaća porez - kaže guvernerka NBS.

Video: Tabaković: Udeo problematičnih kredita smanjen na 5,21 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wienerin

    27. februar 2020 | 13:23

    Stanje na računu je moja privatna stvar! Odakle nekome pravo da gleda koliko imam?

  • Wienerin

    27. februar 2020 | 13:26

    Ako je cilj da bude legalno... zar nije legalno ako se placa sa tekućeg računa? Jednostavno nije u redu gledati u tuđ lonac, krevet i novčanik! Ako imam da platim robu koju sam uzela u prodavnici zašto je kasiru dato da im uvid koliko imam na računu? Da neće možda da mi uvale “žvake” na kasi jer ne mogu da naplate manji iznos kao kad nemaju da vrate kusur? Svašta! Toliko o zaštiti podataka i postovanju zakona!

  • zeljko

    27. februar 2020 | 14:53

    kako to trgovac ima pravo na 60s da vidi moj racun,pa to treba zabraniti,isto tako gledam ovde ljudi na kasi govore trgovcu svoj kod kartice i to svi cuju,to je u sloveniji strogo zabranjeno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>