• 0

Mogu li alge da zamene plastiku? Godišnje se potroši pola milijardi kutija za poneti

Onlajn dostava hrane Just Eat i firma za ambalaže Notpla, lansirali su vodootpornu kutiju za hranu, za poneti, napravljenu od morske trave i algi. To je njihov odgovor plastici

  • 0
Ptice obala more zagađenost plastika Da li će alge zaista moći da zamene plastiku?Foto: Profimedia

Just Eat je firma koja se bavi dostavom hrane, a sarađuje sa čak 35.700 restorana. Njihova ideja bila je da kupcima ponude nešto inovativno, a korisno, kao što je oslobađanje od plastičnog smeća koje se nekontrolisano gomila.

Kao zamenu za tu vrstu pakovanja, osmislili su kutije za poneti sačinjene od morske trave i algi.

Ovo je njihov odgovor na rastuću potrošnju plastike koja ugrožava planetu, a industrija "hrane za poneti" svake godine iskoristi oko pola milijarde ovakvih ambalaža.

Zajedno sa kompanijom za ambalaže, Notplom, ranije su već ekserimentisali kada su probali od algi naprave kesice za sos.

- Od uklanjanja jednokratnih plastičnih ambalaža, do lansiranja soseva u kesicama od mikroalgi (u čemu smo pioniri), već smo uspeli da napravimo ozbiljan pomak kada je reč o zaštiti okoline - istakao je Endru Keni, menadžer dostave Just Eat. On smatra da je situacija postalo toliko alarmantna, da je alternativa jednostavno morala da se desi.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
What’s your favourite vegan dish? 🌱 Comment below 👇 Photo credit 📸 @thelittlelondonvegan #worldveganmonth #vegan #vegantakeawayuk #yummy #nomnom #foodies #instafood #justeat #justeatuk #didsomebodysayjusteatОбјава коју дели Just Eat (@justeatuk) дана

Trenutno je u Londonu pilot test za ovu vrstu kutija, u saradnji sa tri restorana. Ako ova priča uspe, planiraju da se prošire na celo tržište Velike Britanije, ali i globalno. Ideja je da se društvo potpuno oslobodi ambalaža koje su, ili od plastike, ili sadrže sintetičke materije.

Inovativni proizvod od algi opisuju kao potpuno razgradiv. Eksperiment nalaže da se pošalje 3.600 kutija na kućne adrese, i on će trajati dok sve ne budu isporučene.

Ovaj onlajn servis za dostavu hrane je, inače, osnovan u Danskoj 2001. godine, a dozvoljava korisnicima da poruče hranu iz lokalnih restorana, putem telefona, tableta, računara ili vojs poruke. Kažu da imaju 28 miliona aktivnih korisnika, širom sveta, a kroz nekoliko brendova posluju u 13 zemalja sveta.

Video: Greta Tunberg ima dvojnicu u Rusiji! Mala Larisa želi da očisti planetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>