Šta su postulati društvene odgovornosti i ko ih kod nas ima

Društvena odgovornost i održivo poslovanje su teme koje kod nas postaju sve značajnije i o kojima raste svest. Raste i naša uloga u tom procesu, kako pojedinaca, tako i lokalnih zajednica, ali i poslovnog sveta.

  • 0

Svetski trend polako se prelio kod nas, odnosno kompanije koje ovde posluju počele su javno da se bore za rešenje aktuelnih problema u društvu. O društvenoj odgovornosti priča se već neko vreme, ali sada se sve pomera na još viši nivo i na taj način menja se i uloga biznisa u svetu. Brendovi i kompanije sada nastoje da sve više ulažu u dobrobit društva, što je pozitivna trka.

Slične inicijative prisutne su i u Srbiji. Ali, nije dovoljno samo donirati novac u humanitarne svrhe, podeliti paketiće ili nekome kratkoročno pomoći. To su lepe i potrebne inicijative, ali treba se problemima baviti na način da se oni održivo reše.

Ulaganje u zajednicu, kao i stavljanje u fokus potreba svih njenih članova, posebno najmlađih, jedan je od postulata na kojima se zasniva društvena odgovornost kompanija.

Tako je, na primer, kompanija NIS od 2009. godine uložila preko 30 miliona evra u projekte društvene odgovornosti, a sve pod sloganom "Budućnost na delu". Program "Zajednici zajedno" jedan je od programa koje NIS realizuje. Njegova specifičnost je u tome što traje već 12 godina i što se realizuje u 12 gradova i opština širom Srbije. Fascinantni su i rezultati – realizovano je preko 950 projekata vrednih više od 1,2 milijarde dinara.

Ta sredstva uložena su u rekonstrukciju vrtića, parkova, igrališta i škola, opremanje školskih laboratorija i učionica, kao i realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja i nauke, kulture, ekologije, sporta, javnog zdravlja i socijalne zaštite.  U fokusu programa je podrška mladima u Srbiji. O tome govori i činjenica da je NIS prošle godine kroz program "Zajednici zajedno" uložio 116,5 miliona dinara za podršku 20 zdravstvenih ustanova u kojima se leče deca u lokalnim zajednicama širom Srbije.

NIS Zajednica zajednici 2020 Ministar Stefanović/Foto: NIS

Za ta sredstva nabavljena su moderna sanitetska vozila, aparati i oprema važni za tretman najmlađih pacijenata, a takođe su rekonstruisane prostorije domova zdravlja i dečjih dispanzera. Pored toga, volonteri-zaposleni NIS-a, obići će u narednom periodu pojedine ustanove u kojima su realizovani projekti i dodatno oplemeniti prostor u kom borave zaposleni i građani.

I 2020. godine NIS je nastavio sa podrškom najmlađima. U želji da doprinese bezbednosti dece u školama i unapređenju kvaliteta obrazovanja u Srbiji, 25. februara ova kompanija je potpisala Memorandum o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Takođe, ovom prilikom razmenjeni su i sporazumi o saradnji između kompanije NIS i lokalnih samouprava, partnera programa "Zajednici zajedno". Time je ujedno i počeo javni konkurs programa "Zajednici zajedno" za ovu godinu.

Svi uslovi i propozicije konkursa su na sajtu www.nis.eu/zajednici-zajedno, a rezultati će biti objavljeni do 22. aprila 2020. godine.

Izvesno je da potrebe zajednice u Srbiji rastu. Zbog toga je važno da koncept društvene odgovornosti i održivog razvoja bude još zastupljeniji u srpskoj privredi, a našoj zemlji je potreban veći broj kompanija koje će uspešno poslovati i biti spremne da doprinesu razvoju celog društva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA