• 3

Brnabić: Lično sam za prodaju Komercijalne banke

Premijerka je istakla da država Srbija čuva svoje interese i da i dalje ima dve svoje banke

  • 3

Da je Komercijalna banka bila na prodaji 2014. godine ne bismo za 100 odsto udela dobili ni 100 miliona evra, dok je sadašnja vlast uspela da banku podigne na noge i proda za 387 miliona evra za 83 odsto udela, što je iznad procenjene vrednosti cele banke, izjavila je u skupštini premijerka Ana Branbić.

Odgovarajući na pitanje poslanika Ðorđa Vukadinovića iz NS - PŠ koji je zapitao da li postoji mogućnost da se prodaja Komercijalne banke zaustavi pošto se nijedna ozbiljna zemlja ne odriče na taj način svog finansijskog suveretniteta, Branbić je rekla da je prethodna vlast još 2009. godine obećala prodaju te banke.

Ona je rekla da je sadašnja vlast mnogo uradila da Komercijalna banka dobro posluje, dok je za vreme prethodne vlasti bio predviđen "zlatni padobran" za tadašnjeg direktora Komercijalne banke Ivicu Smolića koji je dobio otpremninu od 700.000 evra, kada je bio otpušten jer nije dovoljno dobro radio svoj posao.

- To su bili politički dogvori i tako se Komercijalna banka vodila i jedna od velikih razloga zašto sam lično danas za prodaju Komercijalne banke, jer sve što smo videli do vlade koju je vodio Aleksnadar Vučić odnosno do 2014. godine, jeste da su sve banke u drzavnom vlasništvu bile vođene tako da se preko njih finansiraju pojedinci, izvlače pare i finansiraju stranke i da se te banke uništavaju. I to je bio slučaj sa Komercijalnom bankom - navela je Brnabić.

Kaže da je ova vlada izabrala finansijskog savetnika za prodaju banke i da je procena vrednost za 100 odsto kapitala banke se kretala od 406 do 451 milona evra, a za 83,23 odsto udela od 338 do 375 milona evra.

- Dakle, ponuđena cena koju smo postigli je iznad gornjeg ranga procenjene vrednosti banke. Izabrana ponuda je iznad tržišne kapitalizacije banke na dan 30. jun 2019. godine - kazala je Branbić.

Premijerka je istakla da država Srbija čuva svoje interese i da i dalje ima dve svoje banke: Poštansku štedionicu i Srpsku banku.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N. M

    Jel moram da vratim dug ili sam oslobođen a

  • ППЊ

    Лично нисам за продају нарочито не Словенцима.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke