• 0
 ≫ 

Olakšice za mala i srednja preduzeća: Ovi fondovi ulaze na velika vrata u našu zemlju

 ≫ 

Od aprila 2020. godine primenjivaće se dva nova zakona – Zakon o alternativnim investicionim fondovima i Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom

  • 0
firma Foto: Pixabay

Eksterno finansiranje malih i srednjih preduzeća svodilo se na tradicionalan način obezbeđivanja sredstava, poput bankarskih kredita i finansijskog lizinga. Promena poslovnog ambijenta, ali i zakona donosi određene olakšice.

Od aprila 2020. godine primenjivaće se dva nova zakona – Zakon o alternativnim investicionim fondovima i Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, oba doneta u oktobru 2019.

– Zakon o Alternativnim investicionim fondovima će omogućiti kreiranje pozitivnog ekosistema za efikasnije finansiranje startapa, malih i srednjih preduzeća. Zakon predviđa mogućnost osnivanja različitih vrsta Alternativnih investicionih fondova (AIF) koji će ulagati u hartije od vrednosti, privredna društva, potraživanja po datim zajmovima, nepokretnosti, robu - kaže Marko Fabris, direktor za poslovno- savetodavne usluge iz "PwC Srbija".

Ovom prilikom prikazani su i izvori eksternog finansiranja i primeri finansiranja kroz programe uštede i optimizacije poslovnih procesa, a predstavljena je i aplikacija za povezivanje i uspostavljanje saradnje između kompanija.

On dodaje i da će "regulisanje ove oblasti investiranja i mogućnost osnivanja različitih Alternativnih investicionih fondova, zasigurno uticati na postepeni rast zastupljenosti alternativnog finansiranja malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji".

Novi zakon će omogućiti da će u Srbiji moći da se osnivaju "venture capital" i "private equity" fondovi koje mikro, mala i srednja preduzeća mogu da vide kao potencijalni izvor finansiranja. Posebno su izdvojeni UCITS fondovi u koje ulažu mali investitori.

Nove zakonske odredbe pružaju i veću sigurnost potencijalnim investitorima, što domaćim, što inostranim.

Potpisivanje jačih regulatornih zahteva podrazumeva i da će svako ko nosi naziv „fond“ – i društvo za upravljanje i depozitari, morati da ispuni određene uslove.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>