• 1

Produbljivanje digitalnog jaza među stanovništvom je naša najveća opasnost

Opšti cilj Strategije razvoja digitalnih veština 2020 - 2024 je unapređenje digitalnih znanja svih građana, uključujući one iz osetljivih društvenih grupa - kaže Tatjana Matić

  • 1
Digitalna revolucija

Foto: Shutterstock

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, pozdravila je donošenje Strategije razvoja digitalnih veština u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. i istakla da je time pokrenut proces uključivanja celokupnog stanovništva i privrede u digitalno društvo.

Vlada Srbije prepoznala je značaj digitalizacije za celokupni ekonomski i društveni progres, ali i potrebu da u ubrzanom tehnološkom razvoju ne izgubimo iz vida i pojedine pripadnike i pripadnice našeg društva - rekla je Matić.

Kako kaže, donošenje Strategije razvoja digitalnih veština upravo omogućava podizanje digitalne pismenosti svih građana, počev od najmlađih koji su i najugroženiji, ali i starijih sugrađana, ženske populacije i drugih ranjivih grupa.

Istakla je da strateške mere predviđaju i podršku razvoju profesionalaca u digitalnom sektoru.

Državna sekretarka je upozorila da je jedna od najvećih opasnosti tehnološkog ubrzanja, sa kojom se suočavaju i visoko razvijene svetske ekonomije, stvaranje i produbljivanje digitalnog jaza među stanovništvom, koji proizvodi ogromne ekonomske razlike.

- Kako bismo omogućili da digitalne tehnologije budu sredstvo za postizanje društvene jednakosti, a ne ekonomske polarizacije i kako nijedan građanin i građanka ne bi ostali sa analogne strane digitalnog jaza, predvideli smo strateške mere koje će omogućiti ne samo razvoj digitalne pismenosti dela društva koji je već onlajn, već i onih slojeva koji još uvek nemaju ni osnovne digitalne veštine - istakla je Matić.

Ona je dodala i da s obzirom na stepen u kojem digitalne veštine dotiču svaki aspekt rada i života, i da obuhvataju različite oblasti kao što su obrazovanje, tržište rada, nauka, tehnologija i inovacije, kao i trgovinske i industrijske politike, vizija Strategije podrazumeva efektivnu međusektorsku saradnju i korišćenje svih raspoloživih resursa.

Opšti cilj Strategije razvoja digitalnih veština 2020 - 2024 je unapređenje digitalnih znanja i veština svih građana, uključujući pripadnike osetljivih društvenih grupa.

Shodno tome, posebni ciljevi su unapređivanje digitalnih kompetencija u obrazovnom sistemu, unapređenje osnovnih i naprednih digitalnih veština za sve građane, razvoj digitalnih veština u odnosu na potrebe tržišta rada, kao i celoživotno učenje IKT stručnjaka.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    28. februar 2020 | 19:14

    Nije samo digitalni jaz problem vec uopsteno gledano jaz izmedu znanja I neznanja I radnika I neradnika. Na jednoj strani ce biti mladi, pametni I vredni, a na drugoj manje sposobni mladi koji ne ulazu u sebe I ne vole da rade. Da budem grub, na jednoj strani osvajaci medalja na olimpijadama znanja, a na drugo "navijaci", dileri, deparosi, bahati, agresivni neradnici. Bice ogroman jaz.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>