• 5

Brnabić predstavila mere privredi: Ići ću po Srbiji i pričati sa svim privrednicima

U slučaju zapošljavanja stranaca, kaže Brnabić, njegova plata treba da bude veća od 217.656 dinara da bi se privrednik koristio poreske olakšice

  • 5

Srbiji će od 1. marta početi da se primenjuju olakšice za zapošljavanje povratnika i stranaca, najavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je  privrednicima predstavila mere Vade Srbije za razvoj inovativne privrede.

Na sastanku sa privrednicima, kome je prisustvovao i predsednik PKS Marko Čadež, Brnabić je rekla da namerava da ide po Srbiji  i razgovara sa svim privrednicima, i da su mere koje je donela Vlada Srbije važne za sve i mogu da pomognu svim privrednicima, bez obzira na veličinu njihovog bizinisa.

- Od vaše sposobnosti i vere zavisiće naš ekonomski rast u budućnosti - poručila je predsednica Vlade privrednicima.

Za privrednike je urađena posebna brošura u kojoj je više mera, a u svom obraćanju predsednica Vlade se fokusirala na sedam, za koje kaže da su najbitnije i najkonkretnije, a za koje, navodi, privrednici nisu ni znali da su usvojene.

Tako je navela da se već od 1. januara 2020. primenjuju poreske olakšice za zapošljavanje mladih pa je predviđeno da ako privrednik zaposli mladog čoveka ili nekoga ko nije bio zaposlen tokom 2019. država prezuma trošak do 70 odsto poreza i doprinosa na njihove zarade do kraja 2022. godine.

Od 1. marta stupa na snagu olakšica za zapošljavanje povratnika i stranaca, a Brnabić objašnjava da su za zapošljavanje naših ljudi iz dijaspore, uključujući mlade, kao i strance, predvideno da privrednici plaćaju 70 odsto niže poreze i doprinose na njihove zarade tokom pet godina, uz određene uslove.

Kaže da će to biti omogućeno privredniku koji zaposli našeg čoveka iz dijaspore, uz uslov da je on u inostranstvu bio minimum dve godine i da ga plaća u iznosu tri puta većem od prosečne plate u Srbiji, odnosno da mu je plata 217.656 dinara.

Predsednica vlade je rekla da će 70 odsto niže poreze i doprinose na zarade plaćati poslodavac ako zaposli mlađe od 40 godina koji su otišli na školovanje u inostranstvo, tamo proveli minimum godinu dana, vratili se u Srbiju, a da im isplaćuju platu od 145.104 dinara.

U slučaju zapošljavanja stranaca, kaže Brnabić, njegova plata treba da bude veća od 217.656 dinara da bi se privrednik koristio ove poreske olakšice koje se odnose na petogodišnji period.

Podsetila je da je od 1. januara 2019. promenjen poreski okvir, pa je tako, kaže predsednica Vlade, Srbija u ovom trenutku daleko najkonkurentnija u celoj Evropi ako po ulaganjima u inovacije, stvaranju intelektualne svojine i po ulaganju u istraživanje I razvoj.

Za ulaganja je, kaže, poerska osnovica duplo manja, a ako neko u Srbiji proizvodi intelektualnu svojinu, porez na dobit od intelektualne svojine samo tri osto, umesto standardnih 15 odsto.

- To nema nijedna zemlja, drugi imaju taj mehanizam, ali kod njih taj porez nije tri odsto. Ove dve mere možete zajedno da koristite i porez na dobit od intelektualne svojine praktično možze da bude nula - kaže Brnabić.

Kada je reč o intelektualnoj svojini i porezu na prihode od nje, Brnabić je rekla da se tu, osim patenata, ubraja i svaka vrsta intelektualne svojine koja je “rezultat pameti” - sofver, film, animacija, knjiga, sve iz nauke I tehnologije.

Navela je da se jedna od mera uvedenih od 1. januara 2019. je mogućnost poreskog kredita od 30 odsto iznosa ulaganja u startapove, a čiji je cilj da država podrži velike kompanije da ulažu više novca u inovacije, tako što će država preuzeti deo rizika njihove inevsticije.

Naglasila je da su sredstva za Fond za inovacije duplirana, da isto očekuje da se desi i u 2021. godini.

Kao još jednu olakšicu navela je mogućnost startap kompanija da zaposlenom ponude učešće u kapitalu firme, ako trenutno nije u mogućnosti da mu isplaćuje odgovarajuću platu, te da kada firma profitira, bude isplaćen. Olakšica je, kaže, i dualno obrazovanje, koje je u Srbiji uvedeno od školske 2017/2018. godini, a u koje je trenutno uključeno 900 kompanija.

- Rezultati u ove dve i po godine pokazuju da se čak 70 odsto učenika zaposli u kompanijama u kojima su imali dualno obrazovanje - kaže predsednica Vlade.

Plan je, najavljuje, da se dualno obrazovanje uvede i u visoko školstvo.

Pomenula je i da je u Srbiji trenutno nezaposlenost ispod 10 odsto, te pozvala privrednike da koriste mere koje im stoje na raspolaganju kako bi prevazišli I problem naleženja adekvatne radne snage, ali da učetvuju sa fakultetima u pravljenju programa obrazovanja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avas

    28. februar 2020 | 18:10

    Da li ova zna šta priča. Ajmo narode svi vani na dve godine pa kad se vratima plata nam je 1800 eur.

  • Boban

    28. februar 2020 | 17:43

    Sta sve covek moze da procita .... a ja mislio da mi imamo i nekog pametnog koji se bavi politikom a ono svakog dana dokazuju kontra... Kakve veze ima sto ja odem u inostranstvo na 2 godine vratim se nazad i imam platu 1800 evra mesecno a ostali sto su ziveli ovde i patili se imaju platu 200-300 evra mesecnu....

  • Rale

    28. februar 2020 | 18:52

    Dobroo bi biloo da se stimulise sto vise mikro i manja preduzeca da redovno placaju porez i da zaposljavaju ljude i da sve to vazi i za njih nevezano od plate kao i ko placa redovno porez da na kraju godine ima odredjeni procenat povratni i da se regilise sistem prinudne naplate da se zavrsi u roku od 15 dana a ne da traje 4 meseca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>