• 11

Luksemburg je od danas zvanično prva država sa besplatnim javnim prevozom

Više je razloga za ovaj potez, pomoć siromašnijim građanima i zaštita životne sredine

  • 11
Ana Brnabic

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Vlasti u Luksemburgu ukinule su danas karte za vozove, tramvaje i autobuse kako bi pomogle smanjenju zagađenja, a ujedno i pomogle siromašnijim građanima, javlja Rojters. Tako su sada sva putovanja javnim prevozom u ovoj maloj i bogatoj evropskoj zemlji postala besplatna, prenosi Index.

Poređenja radi, do sada se godišnja karta plaćala 440 evra. Od sada, svi građani mogu da putuju besplatno. A ako žele da putuju prvom klasom, mogu da plate godišnju kartu u iznosu od 660 evra.

- Za ljude s niskim primanjima ili minimalnim dohotkom ovo je zaista važno - rekao je ministar saobraćaja Fransoa Bauš i dodao da je jedan od razloga ove odluke i pitanje zaštite životne sredine.

214.000 radnika svakodnevno putuje na posao iz drugih zemalja

U Luksemburgu inače živi preko 600.000 stanovnika. Ali, oko 214.000 radnika putuje svaki dan na posao iz susednih zemalja Nemačke, Belgije i Francuske zbog čega se stvaraju ogromne gužve jer većina njih putuje automobilom. A više od polovine emisije gasova koji nastaju u ovoj zemlji dolaze od prevoza.

Zato uprkos ovom potezu, luksemburške vlasti predviđaju da će do 2025. godine i dalje oko 65 posto ljudi na posao ići automobilima, dok ih je u 2017. godini tako na posao putovalo 73 posto.

Luksemburg je tako postao prva zemlja s besplatnim javnim prevozom, premda su do sada već neki gradovi poput estonske metropole Talina već ranije uveli besplatni javni prevoz.

Video: U međuvremenu u Srbiji: Bahati vozač GSP kucka poruke tokom vožnje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HaHa

    Kod nas besplatan od 90ih.

  • Red briggade

    Trivan tražio da se na posao i svuda ide pešice i da se ukine gradski prevoz...krenite ranije na posao da ne biste zakasnili...čuvajte životnu sredinu.

  • Scarecrow

    Mos misliti kad im kruzni ima 4 stanice 😁

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke