• 11
 ≫ 

Luksemburg je od danas zvanično prva država sa besplatnim javnim prevozom

 ≫ 

Više je razloga za ovaj potez, pomoć siromašnijim građanima i zaštita životne sredine

  • 11
Ana Brnabic Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Vlasti u Luksemburgu ukinule su danas karte za vozove, tramvaje i autobuse kako bi pomogle smanjenju zagađenja, a ujedno i pomogle siromašnijim građanima, javlja Rojters. Tako su sada sva putovanja javnim prevozom u ovoj maloj i bogatoj evropskoj zemlji postala besplatna, prenosi Index.

Poređenja radi, do sada se godišnja karta plaćala 440 evra. Od sada, svi građani mogu da putuju besplatno. A ako žele da putuju prvom klasom, mogu da plate godišnju kartu u iznosu od 660 evra.

- Za ljude s niskim primanjima ili minimalnim dohotkom ovo je zaista važno - rekao je ministar saobraćaja Fransoa Bauš i dodao da je jedan od razloga ove odluke i pitanje zaštite životne sredine.

214.000 radnika svakodnevno putuje na posao iz drugih zemalja

U Luksemburgu inače živi preko 600.000 stanovnika. Ali, oko 214.000 radnika putuje svaki dan na posao iz susednih zemalja Nemačke, Belgije i Francuske zbog čega se stvaraju ogromne gužve jer većina njih putuje automobilom. A više od polovine emisije gasova koji nastaju u ovoj zemlji dolaze od prevoza.

Zato uprkos ovom potezu, luksemburške vlasti predviđaju da će do 2025. godine i dalje oko 65 posto ljudi na posao ići automobilima, dok ih je u 2017. godini tako na posao putovalo 73 posto.

Luksemburg je tako postao prva zemlja s besplatnim javnim prevozom, premda su do sada već neki gradovi poput estonske metropole Talina već ranije uveli besplatni javni prevoz.

Video: U međuvremenu u Srbiji: Bahati vozač GSP kucka poruke tokom vožnje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TTelep

    1. mart 2020 | 08:47

    Kod nas je granica siromaštva 11.694 dinara mesečno po osobi, manje od sto evra mesečno. Ne znam šta je granica siromaštva u Luksemburgu, ali gradski prevoz im je i do sada bio jeftiniji od našeg.

  • BASA

    1. mart 2020 | 08:17

    I u Jagodini je isto ! Ne placa se , pisale su sve nase novine !

  • Svercer

    1. mart 2020 | 08:43

    Pa Beograd je uveo besplatan gradski prevoz jos devedesetih godina proslog veka...do duse sami korisnici su ga uveli bez zakona... I ko kaze da nismo bogata drzava?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>