• 0

Preminuo Džek Velč, direktor Dženeral elektrika koji je 10 puta uvećao zaradu ove kompanije

Za vreme Velčovog legendarnog mandata, kompaniji GE vrednost je porasla sa 12 na 410 milijardi dolara

  • 0
Jack Welch Printskrin: Youtube/ Stanford Graduate School of Business

Džek Velč, bivši direktor Dženeral elektrika preminuo je u 84. godini usled otkazivanja rada bubrega, saopštila je njegova supruga Suzi. Za vreme Velčovog legendarnog mandata, kompaniji GE vrednost je porasla sa 12 na 410 milijardi dolara, piše Bizlife.

Tokom radnog veka Velč je zaradio dve titule "menadžer veka" i Neutron Džek, jer je "neutralisao" desetine hiljada radnih mesta.

Velč je počeo da radi za Dženeral elektrik 1960. godine kao hemijski inženjer. Već 1972. godine postao je potpredsednik, a 1979. godine predsedavajući kompanije.

Dodatnu ulogu izvršnog direktora preuzeo je 1981. godine koju je obavljao do odlaska u penziju u septembru 2001. godine. Tokom 21 godine na mestu generalnog direktora, Velč je svojim inovativnim tehnikama upravljanja pretvorio GE u jednu od najcenjenijih i najuspešnijih kompanija na svetu, odmah posle Majkorosfta.

Prihodi kompanije porasli su pet puta sa 25 milijardi na 130 milijardi dolara, zarada deset puta sa 1,5 na 15 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija kompanije povećala se 30 puta – više od 400 milijardi dolara.

U 2010. godini Velč je osnovao Jack Velch Management Institute, poslovnu školu koja nudi obuku izvršnog rukovodstva i obuku menadžmenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>