• 0

Sve više paušalaca: Za dva meseca, 2.000 novih obveznika

Direktorka Poreske uprave, Dragana Marković, kaže i da ovoj ustanovi treba nova radna snaga, jer većina zaposlenih odlazi u starosnu penziju. Prosečna starost radnika je 54 godine

  • 0
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

Od početka primene nove Uredbe o paušalnom oporezivanju, od 1. januara ove godine registrovano je 2.080 novoosnovanih paušalaca, a za njih su značajno pojednostavljene procedure i ojačana sigurnost i predvidivljiost poslovanja i planiranja, izjavila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Markovićeva je sinoć, u uvodnom delu panela "Reforma poreske administracije - šta je urađeno i šta se planira" na Kopaonik biznis forumu, rekla da je znatno pojednostavljena procedura obračuna paušalnog oprezivanja, omogućeno je podnošenje zahteva u elektronskom obliku, automatsko obračunavanje poreza i dostavljanje rešenja u elektronskom obliku kroz "poresko sanduče".

Takođe, za sve koji bi da uđu u preduzetničke vode omogućen je kalkulator paušalnog poreza gde mogu da izračunaju koliko će godišnje iznositi visina paušalnog poreza. Zahvaljujući tome, svaki poreski obveznik može lakše predvideti rizike i napraviti svoje poslovne planove.

Reformski procesi ne idu uz povećanje stepena naplate, a Poreska uprava je od 2014. godine do danas naplatila 36,7 odsto više javnih prihoda. U 2019. naplaćeno je 8,2 odsto više prihoda nego u 2018. godini. Marković ističe da Poreskoj upravi nedostaje još radnika, budući da veliki broj odlazi u starosnu penziju, ali da je problematično i to da je prosečna starost radnika u toj instituciji 54 godine.

Ona podseća i da su poreske prijave prevedene u elektronski oblik i da je od početka primene elektronskog podnošenja prijave ukupan broj tih prijava do 31. decembra 2019. dostigao 32,3 miliona, a da se tokom jednog meseca, u proseku, podnese 530.000 prijava.

Video: Privredna Komora Srbije o paušalcima u IT

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>