• 0
 ≫ 

Naš stručnjak kome su Amerikanci ukrali milijarderski patent, Srbiji održao važnu lekciju

 ≫ 

Danas u Srbiji postoje starlete koje su se obogatile i smatraju da imaju pravo da uče prosvetne radnike pameti, a to ne može tako, već prosvetni radnik mora da bude na pijedestalu u društvu, smatra profesor Aleksandar Kavčić

  • 0
Aleksandar Kavčić Aleksandar Kavčić / Foto: Tanjug

Aleksandar Kavčić, profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu održao je predavanje u okviru Kopaonik biznis foruma, i istakao da Srbija mora da "pogura" obrazovanje tako što će u njega uložiti novac, ako želi da se kao zemlja nesmetano razvija.

On je sinoć naveo i da ne postoji "čarobni štapić" za dobro obrazovanje i poručio da se, ako želimo da imamo obrazovanu naciju, prosvetni radnici moraju poštovati.

- Ova država mora da "grune" novac u obrazovanje i tu strani investitori ne mogu da pomognu - istakao je Kavčić.

On je rekao da "danas u Srbiji postoje starlete koje su se obogatile i smatraju da imaju pravo da uče prosvetne radnike pameti, a to ne može tako, već da prosvetni radnik mora da bude na pijedestalu u društvu ako želimo da imamo obrazovanu naciju".

Kavčić je na Karnegi Melon Univerzitetu doktorirao 1998. godine i njegov rad je rezultirao patentom koji je nezakonito koristila kompanija "Marvel tehnolodžis", proizvođač čipova, zbog čega je vođen sedmogodišnji sudski proces.

Svoje iskustvo preneo je učesnicima foruma, navodeći da se njegov doktorat odnosio na temu magnetskih memorija, odnosno "kako čitati sa diska kada se nule i jedinice pakuju što bliže jedni drugima". Taj problem je, kaže, bio poznat još 1980-ih, ali su za njega uglavnom znali fizičari, a rešenja nije bilo.

- Kada na disku zapisujete magnetski zapis, to je kao da na salveti pišete mastilom. Možete napisati lepo, ali kad krenete da pišete gusto, mastilo počne da se razliva do te mere da u jednom trenutku potpuno izbriše slova - kaže Kavčić.

- To je bilo otvoreno pitanje i niko nije znao koliko gusto može da se piše. Mi smo našli metodu koja radi i matematički smo dokazali da ne postoji bolja, dakle da mora da se koristi ta ili neka slična i to smo patentirali - dodaje on.

Naveo je da je kompanija "Marvel tehnolodžis" bez njegovog znanja počela da koristi taj patent, zbog čega je Karnegi Melon Univerzitet rešio da uđe u sudski spor sa kompanijom. Porota je utvrdila da je korišćenje patenta od strane kompanije nanelo štetu od 1,2 milijarde dolara.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>