• 4

Ukrajina i SAD udruženim snagama protiv Severnog toka 2: "Igra još nije gotova"

SAD, Ukrajina i nekoliko evropskih zemalja su protiv Severnog toka 2, jer tvrde da on povećava evropsku zavisnost od ruskog gasa

  • 4
Gasovod Foto-ilustracija: Shutterstock

Predsednik uprave ukrajinskog Naftogasa, Andrij Koboljev, izjavio je u sredu da Ukrajina pregovara sa SAD i drugim partnerima o tome kako definitivno zaustaviti projekat gasovoda Severni tok 2, prenosi Novac.hr.

Koboljev je to rekao u Vašingtonu, tokom govora na Atlantskom veću.

- Igra još nije gotova. Rusi pokušavaju da izgrade sopstvene tehničke mogućnosti kako bi završili polaganje cevi - napominje on.

Dodao je da je američka politika sankcija u odnosu na Severni tok 2 postala jedan od najvažnijih koraka potpore energetskoj sigurnosti Ukrajine, i nada se da će SAD nastaviti s takvom politikom.

Napomenuo je da, iako Rusi "nisu najbolji u izgradnji efikasnih i modernih brodova", postoje tehničke mogućnosti za polaganje cevi. U tom kontekstu, ruski mediji pominju brod Akademik Čerskij, koji je opremljen za polaganje gasovodnih cevi po morskom dnu.

Prethodno je cevi polagao brod čiji je vlasnik švajcarska kompanija "Allseas", ali je posao prekinut zbog američkih sankcija usmerenih na kompanije koje učestvuju u projektu Severni tok 2. U decembru 2019, Tramp je proglasio odbrambeni proračun za 2020. i u okviru njega sankcije protiv ruskog Severnog toka 2 i Turskog toka.

Severni tok 2 uključuje polaganje dve cevi, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od ruske obale, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Posao vodi firma "Nord Stream 2" s ruskim Gaspromom. Partneri iz evropskih zemalja, britansko-holandski "Royal Dutch Shell", austrijski "OMV", francuski "Engie" i nemački "Uniper" i "Wintershall" - zajedno finansiraju projekat s 50 odsto sredstava, odnosno do 950 miliona evra ponaosob.

Drugu polovinu sredstava, to jeste, 4,75 milijardi evra osigurava Gasprom.

SAD, Ukrajina i nekoliko evropskih zemalja su protiv Severnog toka 2, jer tvrde da on povećava evropsku zavisnost od ruskog gasa. Neki, ipak, tvrde da je zapravo reč o ukrajinskom strahu od gubitka prihoda od tranzita ruskog gasa namenjenog Evropi ukrajinskom rutom, dok SAD želi da u Evropu plasira svoje viškove.

Video: Aleksandar Antić o Turskom toku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    4. mart 2020 | 15:44

    toliko o slobodnoj trgovini, demokratiji od Amerike a Ukrajina koja je od Rusije dobijala najeftiniji gas i ko zna koliko je ukrala sada saradjuje sa, SAD samo da bi joj ostale benefiti.... sve zemlje u Evropi treba da se usprotive ovakvoj politici Amerike koja je postala veoma opasna po Evropu..... nadamo se da nece moci dugo unistavati slobodnu trgovinu...

  • Evropljani

    4. mart 2020 | 18:08

    Će ispasti budale ako pristanu na ovu ucenu amerike...čuj nemoj da zavisite od rusa, zavisite od nas 5000 km daleko....oni se plaše svih regiona koji ne zavise od njih.

  • Mi

    4. mart 2020 | 15:49

    I kroz nas prikljucak na Turski tok ce gas poteci na sveto nikagdarjevo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>