• 26

Hleb u Norveškoj je čak 3 evra: Kod Grka je među najjeftinijim, a nama je i to skupo

Aktuelno istraživanje Eurostata pokazalo je da je hleb najjeftiniji u Rumuniji, a najskuplji u Norveškoj. Grci, međutim, tvrde da je ova namirnica najpovoljnija u Estoniji, a potom u Grčkoj

  • 26
Hleb

Foto: Pixabay

Grci su u sklopu svoje Nacionalne federacije pekara došli do podatka da je u Evrozoni hleb najjeftiniji u Estoniji (0,83 evra po kilogramu), pa onda u Grčkoj (0,87 evra po kilogramu).

Uzet je uzorak na osnovu 603 potrošača, koji su kupovali u periodu između 21. i 24. oktobra 2019. godine. Dve trećine pekara nalazi se oko glavnog grada - Atine.

S druge strane, aktuelno istraživanje Eurostata koje se bavi komparacijom cena hrane, pića i duvana, uključivalo je 28 članica EU, kao i ostale zemlje, i pokazalo je da je hleb najjeftiniji u Rumuniji i Poljskoj. Istraživanje je rađeno pre izlaska Velike Britanije iz EU, trenutno ima 27 članica.

Hleb je definitivno najskuplji u Norveškoj (3 evra), Luksemburgu (2,20 evra), Danskoj (2 evra), na Islandu (2 evra), u Austriji (1,7 evra).

Negde na sredini liste su Španija, Slovenija, Hrvatska, Nemačka, kao i Grčka. Poznato je da je našim turistima u Grčkoj cena hleba često paprena, pa se umesto za onaj iz pekare, odlučuju za tost iz marketa.

Van Evrozone, generalno je najskuplja Švajcarska, i to ne samo kada je reč o hlebu, već i o ostalim namirnicama kao što su meso i riba.

Kipar ima najviše cene za mleko, sir i jaja, a Austrija za meso i ribu, kada je reč o članicama EU.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yolo

    Sada poredite cene goriva i visine primanja u Norveškoj i Srbiji, kao i da li u većini evropskih zemalja postoji obaveza registracije vozila svake godine.

  • grogan

    Nije mi jasno šta je poenta ovakvog naslova. Kod nas je 500 gr hleba koji je jako loš (u smislu nutritivne vrednosti) oko 50 dinara. Znači kg takvog hleba iznosi 100 dinara. Ako jedan Norvežanim za prosečnu platu koja iznosi 3000 evra negde stoji i više, može da kupi 1000 kg hleba naravno kvalitetnijeg, građaninu Srbije da bi kupio 1000 kg hleba lošeg kvaliteta treba prosečna plata da je 100 000 dinara. Logično pitanje je, šta je novinar ovog članka hteo da kaže??? I zašto tako???

  • zeljko

    Vecina hleba kod nas ljudi sto kupuju tezi nekih 400-500g kada bi kupovali 1kg.hleba cena bi bilo skoro pa kao u grckoj.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke