• 26
 ≫ 

Hleb u Norveškoj je čak 3 evra: Kod Grka je među najjeftinijim, a nama je i to skupo

 ≫ 

Aktuelno istraživanje Eurostata pokazalo je da je hleb najjeftiniji u Rumuniji, a najskuplji u Norveškoj. Grci, međutim, tvrde da je ova namirnica najpovoljnija u Estoniji, a potom u Grčkoj

  • 26
Hleb Foto: Pixabay

Grci su u sklopu svoje Nacionalne federacije pekara došli do podatka da je u Evrozoni hleb najjeftiniji u Estoniji (0,83 evra po kilogramu), pa onda u Grčkoj (0,87 evra po kilogramu).

Uzet je uzorak na osnovu 603 potrošača, koji su kupovali u periodu između 21. i 24. oktobra 2019. godine. Dve trećine pekara nalazi se oko glavnog grada - Atine.

S druge strane, aktuelno istraživanje Eurostata koje se bavi komparacijom cena hrane, pića i duvana, uključivalo je 28 članica EU, kao i ostale zemlje, i pokazalo je da je hleb najjeftiniji u Rumuniji i Poljskoj. Istraživanje je rađeno pre izlaska Velike Britanije iz EU, trenutno ima 27 članica.

Hleb je definitivno najskuplji u Norveškoj (3 evra), Luksemburgu (2,20 evra), Danskoj (2 evra), na Islandu (2 evra), u Austriji (1,7 evra).

Negde na sredini liste su Španija, Slovenija, Hrvatska, Nemačka, kao i Grčka. Poznato je da je našim turistima u Grčkoj cena hleba često paprena, pa se umesto za onaj iz pekare, odlučuju za tost iz marketa.

Van Evrozone, generalno je najskuplja Švajcarska, i to ne samo kada je reč o hlebu, već i o ostalim namirnicama kao što su meso i riba.

Kipar ima najviše cene za mleko, sir i jaja, a Austrija za meso i ribu, kada je reč o članicama EU.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    4. mart 2020 | 17:19

    Pa tacno je da je u Norveskoj hleb 3 eura ali je tacno da su plate u Norveskoj od 3000 eura pa na vise generalno nama je hleb skup i u Srbiji jer radimo za bedne plate eto toliko

  • plavi safir

    4. mart 2020 | 17:28

    I u Nemačkoj je hleb skup ali je kvalitetan i ako piše vekna 1kg onda je toliko a ne 600 g.

  • 937

    4. mart 2020 | 17:34

    750gr hrono brasna kod nas 170din...jeftino?? Kod njih je 3evra kvalitetan hleb, ne beli obican vec neki integralni a pogotovo ne kao ovaj kod nas...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>