• 0

Hrvati pomažu porodiljama: Smanjuju uslove za državnu pomoć i povećavaju novac koji primaju

Kako u komšiluku rešavaju ozbiljan demografski problem sa kojim se suočavaju

  • 0
Beba Foto: pixabay.com

Opozicija u Hrvatskoj smatra da demografske strategije nema, parovi se sve kasnije odlučuju za decu, mahom iz finansijskih razloga, a EU pasoš im je širom otvorio vrata sveta, pa svakodnevno odlaze.

Vlada je, međutim, odlučila da od 1. aprila ove godine novčane nadoknade za roditelje, od drugih 6 meseci detetovog života, budu uvećane, prenosi Index.hr.

Opozicija kaže da novca u budžetu ima, ali da on nije usmeren na prave stvari, odnosno na porodicu koju treba motivisati da ostane u zemlji. Jedan od opozicionara, Ivan Lovrinović, zalaže se za ukidanje PDV-a na dečju hranu i odeću, zatim za izgradnju vrtiću i osnivanje specijalnog demografskog fonda.

Jedan od predloga za unapređenje demografske slike je i dostupnost državnih vrtića, koji moraju biti dostupni svakom detetu, odnosno država mora da stvori uslove kada je reč o gradnji novih objekata, zapošljavaju radne snage i proširenju kapaciteta - tako da svako dete može da pohađa državnu ustanovu. Ovaj problem imamo i mi, u Srbiji.

Odlazak mladih u Hrvatskoj najčešće je vezan za loše uslove života i mizerna primanja u odnosu na standard, zbog čega se sve ređe i kasnije odlučuju na osnivanje porodice i građenje zajedničkog života. Telegraf je nedavno pisao o tome kako su porodiljama u Srbiji otežani uslovi za dobijanje kredita u banci, ali i o tome koliko se pomerila granica rađanja. Mladi se slabo odlučuju za brak.

Naknada za roditelje u Hrvatskoj sa 533 evra skače na 755 evra

U prvih 6 meseci, u Hrvatskoj, roditeljska pomoć za zaposlene ili samozaposlene jednaka je punoj plati, a drugih šest meseci, ako odustvo koriste oba roditelja - pomoć je ograničena na 533 evra.

Vlada predlaže da se od 1. aprila i taj iznos podigne za 222 evra, i da takođe iznosi 755 evra. Predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenje prava na nadoknadu, sa 12 na devet meseci, odnosno, umesto 18 meseci s prekidima u poslednje dve godine na 12 meseci.

roditelji, dete Pixabay.com

Vlast kaže da je u poslednje vreme izgrađeno 500 vrtića i da se na pravima dece i roditelja intenzivno radi. Nastoje da podignu kvalitet u ruralnim delovima zemlje, kako bi roditelji imali gde da ostave decu kada krenu na posao, i žele da im priušte dobru vezu s gradom.

U Srbiji, osnovica naknade zarade za porodiljsko odsustvo za ženu koja je u radnom odnosu, izračunava se tako što se uzimaju osnovice na koje su uplaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade za poslednjih 18 meseci pre meseca u kom je žena otpočela trudničko bolovanje, odnosno porodiljsko odsustvo, zatim se te osnovice sabiraju i zbir se deli sa 18.

Grad Beograd je od ove godine povećao nadokande za roditelje, sa 10.000 na 20.000 dinara mesečno za prvo i drugo dete, naknada za treće dete je 40.000, a za blizance - 50.000 dinara. Sva ova sredstva porodilje dobijaju nezavisno od naknada koje im sleduju iz republičkog budžeta i koje su regulisane zakonom.

Ove godine izdato je 2.612 rešenja kada su porodilje u pitanju, što iznosi oko 68 miliona dinara. Sve što je potrebno jeste da porodilje s ličnom kartom dođu Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Video: Da vam se srce istopi: Ovako se jedna preslatka beba svako jutro budi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>