• 3

Prvi bankrot zbog korone: Avio-kompanija nije ostala imuna na virus, premijer zabrinut

Zbog propasti ove avio-kompanije, koja povezuje sve regione Ujedinjenog Kraljevstva s glavnim evropskim destinacijama, ne samo da je ugroženo oko 2.400 zaposlenih, već bi to moglo da se odrazi i na aerodrome i na ograničenje poslovnih putovanja

  • 3
Flybe Foto: Tanjug/AP

Britanski regionalni avio-prevoznik Flajbi (Flybe) saopštio je da je bankrotirao usled pada tražnje za putovanjima, čime je, kako navodi Rojters, ova kompanija postala prva žrtva korona virusa u vazduhoplovnoj industriji.

Zbog propasti ove avio-kompanije, koja povezuje sve regione Ujedinjenog Kraljevstva s glavnim evropskim destinacijama, ne samo da je ugroženo oko 2.400 zaposlenih, već bi to moglo da se odrazi i na aerodrome i na ograničenje poslovnih putovanja.

- Svi avioni su prizemljeni i kompanija u VB odmah prestaje sa prodajom (letova) - naveo je Flajbi u saopštenju, pošto se britanska vlada povukla iz paketa mera za spasavanje kompanije, koji je bio dogovoren u januaru.

Kolaps Flajbija takođe predstavlja problem za premijera Borisa Džonsona, koji je obećao da će Britaniju "podići na viši nivo" investiranjem u regionalne saobraćajne veze, ocenjuje Rojters.

Ovaj vazduhoplovni operator, često označavan kao najveći nezavisni regionalni avio-prevoznik u Evropi, prevozio je oko osam miliona putnika godišnje između 81 aerodroma i bio je u vlasništvu konzorcijuma koji su sačinjavali Virdžin Atlantik, Stobart Grupa i Sajrus Kepital.

Flybe Foto: Tanjug/AP

Ovo je prva veća avio-kompanija koja potpuno prestaje da radi otkako je krajem prošle izbilo korona virus u Kini.

Avio-prevoznici masovno smanjuju troškove otkazivanjem letova kako bi prebrodili krizu, koja se pogoršala od kraja februara kada je epidemija izbila i u Evropi, pri čemu je najgora situacija u Italiji.

Britiš Ervejz, Izidžet, Lufthanza i Junajted Erlajns samo su neke od avio-kompanija koje najavljuju mere uštede troškova, dodaje britanska agencija.

Video: Pitali smo Beograđane da li se plaše korone: Ja se bavim ninđicom, moj imuni sistem je 50x jači

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pepi

    5. mart 2020 | 13:22

    Izgleda da je "mozak" prevideo da može da se desi da i njegovi stradaju.

  • Šta je na redu

    5. mart 2020 | 13:44

    Izbegavam da upadam u zamku teorije zavera ali ova tolika galama oko ovog virusa mi postaje vrlo sumnjiva. Nije ovolike priče i sejanje straha bilo ni za mnogo ozbiljnije zaraze koje imaju gotovo polovičnu smrtnost. Kada saznamo šta se valja iza brda naći će se nešto drugo što će nam odvraćati pažnju od neke igre moćnika.

  • dg

    5. mart 2020 | 13:46

    Nije propala zbog korone nego načina poslovanja i vođenja. Ako nisu imali dovoljno likvidnosti da sa necim slicnim nose ni mjesec dana onda je to greška u poslovanju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>