• 0

Svetski trgovci izgubili 50 milijardi $: Najviše trpe ekonomije EU, SAD i Japana

Kina je centralno proizvodno središte mnogih globalnih poslovnih operacija, pa usporavanje kineske proizvodnje utiče na bilo koju zemlju u zavisnosti od toga koliko su njene industrije zavisne od kineskih dobavljača

  • 0
Kina koronavirus supermarket prodavnica Foto: Tanjug/AP

Usporavanje proizvodnje u Kini zbog izbijanja korona virusa ometa svetsku trgovinu i moglo bi rezultirati padom izvoza u iznosu od 50 milijardi američkih dolara u globalnim lancima vrednosti, navodi se u procenama koje je objavila Agencija UN za trgovinu i ekonomski razvoj UNCTAD.

Kina je centralno proizvodno središte mnogih globalnih poslovnih operacija, pa usporavanje kineske proizvodnje utiče na bilo koju zemlju u zavisnosti od toga koliko su njene industrije zavisne od kineskih dobavljača, navode oni.

Prema procenama UNCTAD-a, najugroženiji sektori uključuju precizne instrumente, mašine, automobilsku i komunikacijsku opremu.

Među najugroženijim ekonomijama su EU (15,6 milijardi dolara), SAD (5,8 milijardi dolara), Japan (5,2 milijarde dolara), Republika Koreja (3,8 milijardi dolara), kineska provincija Tajvan (2,6 milijardi dolara) i Vijetnam (2,3 milijarde dolara).

UNCTAD je saopštio da su procenjeni globalni efekti korone podložni promenama u zavisnosti od zadržavanja virusa ii promenama u izvorima snabdevanja.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>