• 4

U februaru oborene cene hrane: Poskupeli samo šećer i mleko

U februaru su najviše potonule cene biljnih ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar, predvođene padom cena palminog ulja

  • 4
supermarket, namirnice foto: pixabay.com

Svetske cene hrane skliznule su u februaru okončavši četvoromesečni uzastopni rast, pri čemu je širenje korona virusa uticalo na smanjenje tražnje za nekim proizvodima, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cena hrane, koji meri mesečne promene vrednosti korpe prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, ulje, mlečne proizvode, meso i šećer, iznosio je prošlog meseca prosečno 180,5 poena, što je pad od 1 odsto u odnosu na januar, prenosi Rojters.

Ova organizacija je takođe blago povećala svoju prognozu proizvodnje žitarica, predviđajući rod u ukupnom iznosu od oko 2,72 milijarde tona u 2019. godini sa prethodno projektovanih 2,71 milijardu tona. Prema novoj proceni, rod će biti za oko 2,3 odsto veći nego 2018. godine.

Kada je reč o pšenici, FAO preliminarna prognoza za rod 2020. godine iznosi 763 miliona tona, što je skoro nepromenjeno u odnosu na gotovo rekordan nivo zabeležen 2019.

U februaru su najviše potonule cene biljnih ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar, predvođene padom cena palminog ulja.

Žitarice su takođe skliznule za 0,9 procenata, pri čemu su svetske cene svih glavnih žitarica, osim pirinča, bile u padu.

FAO u izveštaju napominje da je širenje korona virusa doprinelo klizanju cena biljnih ulja i žitarica usled strahovanja da će epidemija izazvati usporavanje globalnog rasta.

Korona virus je, takođe, pogodio cene mesa, koje su se u februaru spustile za 2 procenta, jer je opao kineski uvoz.

Cene mleka su, na drugoj strani, porasle za 4,6 odsto, pogurane većim poskupljenjem sira do kojeg je došlo zbog ograničenih isporuka s Novog Zelanda i iz Australije.

Cena šećera je skočila za 4,5 odsto prošlog meseca, dostigavši najviši nivo od maja 2017. godine, uglavnom usled predviđene manje proizvodnje u Indiji i dugotrajne suše na Tajlandu - zemljama koje su dva velika proizvođača šećera.

Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    6. mart 2020 | 12:34

    Za koga su ove price, pa narod valjda ide u radnju, i vidi da je sve poskupelo...

  • A nema inflacije

    6. mart 2020 | 12:25

    Nije tacno. Poskupeo hleb,brasno,sir,kackavalj,suhomesnato

  • Zex

    6. mart 2020 | 12:28

    Poskupeli samo secer i mleko? Uvek poskupljuje samo ono sto narod mora da jede...More svaki dan je sve skuplje i skuplje, cini mi se da ce nas vise biti gladnih i zednih, golih i bosih....Sve ide ka tome. Oni sto imaju, ne veruju onima sto nemaju i tacno se vidi po nacinu kupovine u marketima. Skoro sam imao priliku da vidim, bracni par ispred mene,a ispred njih jedna sredovecna zena. Kupila samo malu salamu i hleb. Zena ovog coveka ispred se podsmeva, ja od sramote ne bih ni dosla, a muz joj raspali samarcinu pa se zacrvenela kao babura. Ne znam, ali sam ga podrzao. Sve je skupo, neko je jedva odvojio za salamu i hleb.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>