• 0

Batagon odustaje od Jahorine: Ništa od 25 miliona vera ulaganja, zbog odluke vlasti u Palama

Kompanija "Batagon" iz Švajcarske obaveštava da će biti prinuđena da obustavi investiciju od 25 miliona evra u hotel Bistrica, ako opština Pale ne ukine odluke o podizanju visine rente i cene uređenja građevinskog zemljišta

  • 0
Olimpijski Centar Jahorina

Foto: Marija Nišić

Nakon što je novosadska firma "Galens" odustala od gradnje hotela na lokaciji srušenog hotela "Jahorina", za šta je bila spremna da uloži oko 66 miliona evra, kompanija "Batagon" je zapretila obustavljanjem rekonstrukcije Bistrice.

U oba slučaja kao razlog se navode potezi rukovodstva opštine Pale koji su štetni za investitore, prensosi srpskainfo.com.

"Batagon" iz Švajcarske poslao je dopis Nadzornom odboru Olimpijskog centra Jahorina, u kojem ih obaveštava da će biti prinuđeni da obustave investiciju od 25 miliona evra u hotel Bistrica, ako opština Pale ne ukine odluke o podizanju visine rente i cene uređenja građevinskog zemljišta.

Inače, ova firma je u januaru 2019, u postupku javne prodaje, kupila hotel Bistrica sa zemljštem ispod hotela i zemljištem neophodnim za redovnu upotrebu za oko 5.985.900 KM.3 miliona evra.

– Posebno naglašavamo da je nakon kupovine hotela Bistrica od strane "Batagona", odnosno društva "Bat Hotel d.o.o.", nastavljen radni odnos 101 zaposlenog u hotelu, pri čemu su zadržane visine primanja za sve radnike i redovno su plaćana sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje - piše u dopisu firme.

Oni dalje informišu o tome da je njihovo društvo specijalizovano za investiranje u različitim segmentima realnog i finansijskog sektora. - Poslujemo u većem broju zemalja regiona i u svakoj od njih na teritoriji opštine na kojoj smo investirali bili smo dobro došli i imali smo podršku lokalne samouprave, što nije slučaj i na teritoriji opštine Pale – zaključuju.

Kažu i da je reč o privremenoj obustavi investicije.

Portal Srpska info podseća da je prethodno odlukom načelnika opštine Pale, Boška Jugovića, neposrednom nagodbom prodato skoro 5.000 kvadrata opštinskog zemljišta Aci Stanišiću, koje obuhvata i deo ski-staza na Jahorini, po ceni od samo 150 evra po kvadratu, iako je postojao dogovor sa rukovodstvom RS i OC "Jahorina" da na tom području nema prodaje zemljišta u vlasništvu opština i Republike Srpske.

Koliko je ta prodaja bila štetna, pokazuje i činjenica da je cena kvadrata opštinskog zemljišta na području Jahorine iznosila čak 550 evra, na poslednjoj licitaciji koju je organizovala opština Pale.

Posledica svega je, piše Srpska info, da je i potencijalno najveći investitor u Republici Srpskoj, novosadska firma "Galens", odustala od gradnje hotela na lokaciji srušenog hotela "Jahorina".

Video: Veliki most na ušću Kolubare i Save kod Obrenovca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>