• 8
 ≫ 

Radnici pumpe u Ćupriji s maskama na licu: Korona virus je počeo da utiče na mnoge firme u Srbiji

 ≫ 

Predstavnici naših kompanija upozoravaju da će, ukoliko se situacija uskoro ne promeni, ovaj potres zbog korona virusa uticati na masovna otpuštanja i smanjenje plata.

  • 8
Pumpa, Ćuprija, radnici, koronavirus Pumpa u Ćupriji, zaposleni rade sa zaštitnim maskama / Foto: Telegraf

Ova fotografija je nastala danas, a svedoči o situaciji na jednoj pumpi u Ćupriji, gde radnici nose maske kako bi zaštitili sebe od korona virusa.

Budući da je jutros zabeležen i prvi slučaj korona virusa u Srbiji, građani, ali i kompanije, na celu ovu situaciju gledaju sa više opreza. Generalno je preporuka da se oni koji ne moraju, ne kreću mnogo napolju i među ljudima, već da borave kod kuće ili okruženi nekolicinom.

Tako kompanije savetuju radnike da preventivnu higijenu podignu na najviši nivo, kao i da interne sastanke i sastanke van firme svedu na minimum.

Firme u Srbiji, kako saznajemo, savetuju svoje zaposlene da službena putovanja obustave koliko je to moguće, kao i da izbegavaju skupove u zatvorenom prostoru kao što su bioskopi i tržni centri, ali i da izbegavaju javni prevoz...

Najvažnije pravilo svetskih firmi, koje se "prelilo" i na naše je da ako zaposleni primete prvi znak simptoma, treba da ostanu kod kuće kako ne bi širili virus u kolektivu.

Korona virus utiče na firme u Srbiji, otkazani tim bildinzi

Korona virus utiče na gotovo svaku granu privede u manjem ili većem obimu - neke fabrike je usporio, a neke privremeno potpuno zatvorio, kao što je bio slučaj sa Fijatovom fabrikom u Kragujevcu, zbog kašnjenja isporuke delova.

Osim turističkih agencija koje broje gubitke, u Srbiji korona virus počinje da "drma" i neke druge, povezane industrije. Mere opreza koje naše firme i preduzentici preduzimaju su otkazivanje prisustva brojnim forumima i sajmovima u svetu, a nedavno je otkazan i Sajam turizma u Berlinu.

Pritom, naši hotelijeri se svesno odriču propalog novca zarad zdravlja, iako hotelima, turističkim agencijama i avio-kompanijama prometi padaju neviđenom brzinom.

Dalje, predstavnici naših kompanija upozoravaju da će, ukoliko se situacija uskoro ne promeni, ovaj potres zbog korona virusa uticati na masovna otpuštanja i smanjenje plata.

Nekoliko kompanija koje posluju u regionu, ali i na međunarodnom tržištu, prema našim saznanjima, otkazale su tim bilding za svoje zaposlene koji su bili planirani u martu, pa čak i u maju.

Iako je inicijativa vlasnika kompanija pohvalna, jer im je zdravlje zaposlenih na prvom mestu, kompanija koja je bila zadužena da im organizuje skup ostala je bez nekoliko hiljada evra. Posledično, kako je grupa bila veća, bez novca su ostali i hoteli u kojima je bio organizovan smeštaj, restorani, prevoznici...

Objašnjenje te kompanije bilo je da zbog situacije u svetu, izbegavaju masovne skupove, bez obzira na to što je u našoj zemlji tek danas potvrđeno prisustvo korona virusa.

S druge strane, kompanija koji vodi tim bilding uvodi svoje mere predostrožnosti, proveravajući spiskove gostiju, potencijalne rizike, obezbeđujući sredstva za dezinfekciju.

Još niko zvanično nije rekao da će svoje zaposlene preventivno poslati da rade od kuće, ali svakako ima onih koje su to nagovestile.

Video: Potvrđen prvi slučaj korona virusa u Srbiji: Zaražen muškarac (43) iz Bačke Topole

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    6. mart 2020 | 20:04

    Jedva cekaju da prete otkazima i smanjenjem plata,koji su to prostaci!!!!pa dajte otkaz svima pa radite sami bre!!!!

  • mutant

    6. mart 2020 | 21:59

    A sta ce im ove maske pomoci? Da virus udje sa strane a ne direktno napred ahahahahahah

  • J...

    6. mart 2020 | 23:04

    Ove maske cisto glupiranje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>