• 0
 ≫ 

Ko su srpske gazele - brzorastuća preduzeća: Sad mogu da dobiju 100.000 €, čak i za alkohol

 ≫ 

Brzorastuće firme, takozvane "gazele", čine tek pet odsto firmi u Srbiji a doprinele su sa 77 odsto otvaranju novih radnih mesta. Ove godine država im je omogućila poprilične subvencije.

  • 0
Konferencija, grafika, biznis Naše "gazele" otvorile mnoga radna mesta/Foto: Shutterstock

Takve firme sada sada mogu da dobiju do 12,5 miliona dinara (malo više od 100.000 evra) bespovratno a preostali iznos vrednosti projekta finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj, pod povoljnim uslovima.

Za Telegraf Biznis, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović govori o tome koji su uslovi potrebni za odelu sredstava i za koje namene mogu da se koriste.

Uslovi i prava 

Uslovi za dodelu bespovratnih sredstava su propisani Uredbom o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini, koja je juče stupila na snagu.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini Ministarstvo je opredelilo 850 miliona dinara za bespovratna sredstava.

Reč je o kombinaciji granta koji čini do 20 odsto investicije, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i podnesu zahtev za kredit kod Fonda imaju preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u APR-u, a koji imaju zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak.

- Uslov se ne primenjuje na preduzetnike koji nemaju obavezu podnošenja finansijskih izveštaja. Ukazujemo da su po prvi put programom obuhvaćena i velika pravna lica.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, niti veći od 12,5 miliona dinara za sve privredne subjekte.

Preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika pravna lica mogu podneti zahtev za finansiranje u ukupnoj vrednosti većoj od 12,5 miliona dinara ukoliko ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja ili posluju stabilno - objašnjava Stevanović.

Za iznos do 2,5 miliona dinara bespovratnih sredstava uslov za brzorastuće privredne subjekte je da su, do dostavljanja finansijskih izveštaja za 2019. godinu, na dan 31. decembar 2015. godine imali najmanje pet zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme, za srednje pravno lice da su imali najmanje deset zaposlenih, a za veliko pravno lice najmanje 50 zaposlenih, kao i da su od 2015. do 2018. ostvarili prosečan godišnji rast prihoda od redovne delatnosti/poslovnih prihoda ili prosečan godišnji rast zaposlenih od minimum 20 odsto.

Posle dostavljanja finansijskih izveštaja za 2019. godinu, poređenje će se odnositi na period 2016. – 2019. godina.

Uslov za brzorastući razvoj je zadovoljen ukoliko su utvrđeni podaci za poslovni prihod ili broj zaposlenih u 2018. najmanje 1,728 puta veći nego u 2015. godini, odnosno ako su u 2019. godini najmanje 1,728 puta veći nego u 2016. godini.

Prema rečima Stevanovića, preduzetnici, mikro, mala i srednja i velika pravna lica mogu podneti zahtev za finansiranje u ukupnoj vrednosti većoj od 30 miliona dinara (bespovratna sredstva i kredit Fonda) ukoliko imaju i najmanje 35 zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme, za srednje pravno lice 50, a za veliko pravno lice 250 zaposlenih na dan 31. decembar 2019. godine.

- Inače, ovim programom je pružena mogućnost da za veće iznose sredstava konkurišu, pored brzorastućih privrednih društava i privredna društva koja posluju stabilno - kaže on.

Za šta često privrednici traže kredit i pomoć

Sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog ili poslovnog prostora. Za privredne subjekte koji se bave informacionom tehnologijom i visokotehnološkim uslugama, sredstva mogu biti upotrebljena za poslovni prostor koji je namenjen za potrebe obavljanja delatnosti.

Sredstva se mogu iskoristiti i za kupovinu nove ili polovne proizvodne i građevinske opreme (ne starije od pet godina), uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje, ali i za nabavku softvera i računarske opreme.

Takođe, sredstva se mogu koristiti, po prvi put, i za proizvodnju pića, ali i za mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

- Кada je reč o programu za početnike u poslovanju Ministarstvo privrede je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Opredeljena sredstva Fonda za kreditiranje privrednih subjekata je 350 miliona dinara - dodaje Stevanović.

Program je kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme koji pripadaju lokalnim samoupravama iz četvrte grupe razvijenosti, odnosno iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40 odsto ukupne investicije.

Sredstva su namenjena za tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000 dinara od ukupnih sredstava za investiranje, za kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina), kao i operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja.

Zanimljivo je, kaže nam državni sekretar, da je zbog interesovanja privrednika ove godine programom je dozvoljeno finansiranje alkoholnih pića, kao i dodela sredstava za tekuće održavanje, operativne troškove i nabavku dostavnih vozila za sopstvene potrebe za posluživanje hrane i pića.

Sredstva opredeljena programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, koji su registrovani u APR-u najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva. Podsećamo da je programom za 2019. godinu bilo dozvoljeno da konkurišu oni koji su osnovani jednu godinu pre godine podnošenja zahteva.

Ministarstvo privrede obezbedilo je i dve milijarde za bespovratna sredstva kroz program opreme.

Cilj programa koji ministarstvo sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama je podrška investicijama i podsticaj bržem privrednom razvoju.

Program je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto vrednosti opreme obezbeđuje se iz kredita banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Iznos odobrene bespovratne pomoći u visini do 25 odsto od neto vrednosti proizvodne opreme ne može biti manji od 500.000 dinara, niti veći od 5.000.000 dinara.

Opredeljena sredstva namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta nabavka novih delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara, mašine i oprema za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, kao i za nabavku građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova

- Ono što je neophodno navesti je da je od ove godine uvedena elektronska prijava i izbačen je papir pa će se putem direktne razmene koristiti podaci iz registara i evidencija nadležnih organa - APR, CROSO i Poreske uprave. Važno je istaći da je sada i srednjim preduzećima omogućeno da učestvuju u programu, kao i da je omogućena nabavka i mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje - ističe Stevanović.

- Podsećamo da je prvobitno Ministarstvo privrede u prošloj godini malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima stavila na raspolaganje 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca - kaže nam on.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>