• 4

Svet je upozoravan da stiže kriza, niko međutim, nije očekivao da će je doneti crni labud

Sve češće se čuju poređenja sa svetskom finansijskom krizom 2008.

  • 4
Ulaganje, investicije, biznis, berza

Foto: Shutterstock

Na berzama se "crnim labudom“ označavaju nepredvidivi događaji s velikim posledicama, a ekonomisti trenutno raspravljaju o tome kolike će dalekosežne posledice za privredu imati korona virus, piše Dojče vele (DW).

Pod "crnim labudom" se misli na potpuno neočekivan događaj koji je redak, ali ima katastrofalne posledice za finansijska tržišta i realnu ekonomiju, podseća DW.

Kako se navodi u tekstu, sve češće se čuju poređenja sa svetskom finansijskom krizom 2008, kada je propast jedne od vodećih američkih banaka s tradicijom od 150 godina bila potpuno neočekivana, a posledice bankrota "Liman bradersa" (Lehman Brothers) bile su dalekosežne.

Tada je katastrofa dolazila sa finansijskih tržišta i zahvatala realnu privredu, a danas je obrnuto - zatvaranje preduzeća, ukidanje linija u avio saobraćaju i izolacija milionskih gradova, dovode do pada realne ekonomije.

Od izbijanja epidemije korona virusa u Kini i opsežnih mera izolacije u toj zemlji, kineska ekonomija je prestala da bude pokretač svetske konjunkture.

Bivši šef nemačke Bundesbanke Aksel Veber ocenjuje da će kineska ekonomija u prvom tromesečju ove godine pasti za 1,5 odsto, što će sigurno imati globalne posledice.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SU 1

    RSrbiju to nije ništa iznenadilo,već 40 g.je u krizi i navikla je na to,veoma uspešno se snašla u takvim uslovima.

  • Predator

    Lepo smišljen virus da se izazove ekonomska kriza u svetu i destabilizacija na planeti zemlji da poraste broj kriminalaca i sirotinje a da bogataši uživaju na tuđoj nesreći i grbači ko što su i navikli. A najzanimljivije je da su svi poreklom ko bi reko judejci? I rokfeleri i sorosevi i rotsildi.

  • bitno

    A ko to nije očekivao ?!?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke