• 4
 ≫ 

Korona virus skupo košta avio gigante: Moraju da lete praznim avionima, razlog je opet - novac

 ≫ 

Neke britanske kompanije predložile su nadležnim ustanovama za vazdušni saobraćaj da privremeno suspenduju pravilo o slotovima

  • 4
Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

Epidemija korona virusa već je nanela veliku štetu avio-prevoznicima, a prema procenama stručnjaka, očekuju se da će dostići 113 milijardi dolara u delu koji se tiče prodaje avio karata ukoliko se nastavi širenje ove zaraze.

Naime, kako ne bi izgubile slotove u vazdušnim lukama, avio-kompanije obavljaju prazne letove, trošeći velika finansijska sredstva za gorivo i za osoblje. Kako navodi "Business Insider", razlog tome su evropska pravila po kojima aviokompanija mora da drži otvorenim 80 odsto dodeljenih slotova ili će ih suprotnom izgubiti.

Avio prevoznici zbog toga održavaju letove ka destinacijama u Evropi i van nje, što povećava troškove tih kompanija.

Iz tog razloga, neke britanske kompanije predložile su nadležnim ustanovama za vazdušni saobraćaj da privremeno suspenduju pravilo o slotovima. Naime, evropska pravila bi se u tom slučaju ne bri primenjivala dok traje epidemija koronavirsa, čime bi se smanjili troškovi avio-kompanija.

Viz Er obustavio letove za Milano, Trevizo i Bergamo

Mađarski niskobudžetni avioprevoznik Viz Er obustavio je letove za Milano, Trevizo i Bergamo zbog izbijanja koronavirusa i karantina u severnoj Italiji koji će trajati do 3. aprila, saopštila je danas ta kompanija mađarskoj agenciji MTI.

Kompanija je navela da će informisati putnike koji imaju rezervacije za otkazane letove, da mogu da biraju između kompletnog povraćaja novca ili da se 120 procenata cene koju su platili za kartu stavi na njihov VIŽ račun.

Putnici koji su rezervisali letove preko turističke agencije trebalo bi da se obrate svom agentu da bi saznali više o tim opcijama, saopštila je kompanija.

U međuvremenu, operator aerodroma u Budimpešti objavio je da Međunarodni aerodrom List Ferenc od sutra neće primati letove iz Milana, Bergama, ili Treviza.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    8. mart 2020 | 21:32

    Mi ljudi sa planete zemlje smo odgovorni za sva zla koja se desavaju i sve smo mi izazvali a ne Bog,ratove,bolesti,i razna druga zla izazvase ljudi

  • Predator

    8. mart 2020 | 21:42

    Avioni nam i ne trebaju nije čovek ptica pa da leti tamo vamo, u redu bi bio međuplanatarni transport svemirskim letelicama a avione ne volim ne mogu u svemir da lete

  • Predator

    8. mart 2020 | 21:44

    Bravo darko 100% asociraš me na darka sa kanala DUM DUM

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>