• 4

Tenzija pred sezonu: Kuvari zarađuju 2.500 evra, ali su zahtevni, a perači sudova traže čak 900 €

Kolege mi se žale da domaća radna snaga postaje preskupa. Na primer, pomoćni radnik koji bi prao posuđe traži najmanje 900 evra - kaže jedan ugostitelj iz Dalmacije

  • 4
Kuvar

Foto: Pixabay

Vlasnici restorana u Hrvatskoj krenuli su s pripremama za predstojeću sezonu, a najteže im pada pronalaženje adekvatnog kadra, pre svega - kuvara.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, to ne bi trebalo da bude problem, jer je za sada na birou registrovano 5.854 kuvara koji su bez posla, što uključuje pomoćne kuvare, kuvare majstore i "klasične" kuvare, prenosi Novac.hr.

Uprkos tome, ugostitelji žele da uposle stranu radnu snagu, jer im se više isplati. Naime, kako saznaje portal Novac.hr, ove godine je odobreno 2.200 dozvola za kuvare iz inostranstva, od kojih bi njih 200 trebalo da spremaju internacionalnu kuhinju.

Najveći broj dozvola traže državljani Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, i to uglavnom majstori za roštilj. Uz njih će u kuhinjama domaćih restorana ovog leta u Hrvatskoj raditi i Ukrajinci, Rusi, Filipinci.

Start posle praznika

 

- Uvoz radne snage značajnije će krenuti nakon Uskrsa - smatra jedan od iskusnih ugostitelja. On je vlasnik jednog restorana u Šibeniku i kaže da nema problem da nađe osoblje, jer kako kaže "čuva dobre radnike" - dva kuvara i dva konobara koje je zaposlio na neodređeno vreme.

Ima i dva stalna sezonca, a za još devet sezonskih radnih mesta angažuje svoje bivše učenike, a danas studente, s obzirom da radi kao nastavnik  u jednoj srednjoj školi.

- Kolege mi se žale da domaća radna snaga postaje preskupa. Na primer, pomoćni radnik koji bi prao posuđe traži najmanje 900 evra. Niko ne može da poveruje da je to zaista tako. Kuvari su poslednjih godina svesni da je njihovo zanimanje postalo traženo i cenjeno, pa postavljaju nerealne uslove - kaže ovaj ugostitelj.

Dodaje da mu je pre nekog vremena došao momak sa zahtevom da ima platu 1.000 evra, a kada ga je pitao kada je diplomirao, momak je rekao "pre dva meseca".

Kuvar

Foto: Pixabay

Kaže da stoga nije čudno što ugostitelji žele da angažuju strance. Problem je, međutim, što strana radna snaga koja pristaje na "lošije" uslove, uglavnom nije edukovana, pa ih poslodavac mora obučavati na licu mesta.

- Svaka čast svakom radniku, ali definitivno nije isto ako jastoga doneseš Filipincu ili Hrvatu... Dalmatinska kuhinja je specifična, podrazumeva namirnice koje kuvari iz susednih zemalja možda nikad nisu ni videli, jer su uglavnom radili s mesom - smatra on.

Rešenje problema s kadrom vidi u angažovanju učenika od prvog razreda srednje škole, koji bi prolazili praksu, a poslodavci bi ih pratili, edukovali tokom školovanja i na kraju zaposlili u svojim lokalima.

Iz ŠKMER-a (Šefovi kuhinja mediteranskih i evropskih regija) takođe potvrđuju da već godinama postoji problem s deficitom pravog kuvarskog kadra, i to prvenstveno zato što je ugostiteljima problem da ulažu u radnike.

Nakon uspešne sezone, sledi povratak na biro.

- Žale nam se i kukaju kako im idu radnici, a kako i ne otišli kad ih nakon sezone pošalju na biro. Zapošljavanja na neodređeno vreme u ovom sektoru su i dalje, nažalost, izuzetak, pa se kuvari konstantno osećaju kao građani drugog reda - nemaju finansijsku sigurnost, mogućnost podizanja kredita i tome slično - kaže Alma Harašić Bremec, ispred ŠKMER-a.

Dodaje da zbog manjka adekvatnog kadra značajan broj objekata ove sezone neće raditi ili će im usluga biti manjkava, ali i da u Hrvatsku počinju da dolaze i šefovi iz zapadnih zemalja: Slovenije, Italije i Austrije.

Plate šefova kuhinje se kreću od 1.600 do 2.600 evra, u zavisnosti od uslova rada i renomea restorana. Kuvari početnici imaju primanja između 800 i 1.000 evra. Alma Harašić Bremec smatra da bi za početak trebalo time da se zadovolje, ali da od poslodavca obavezno traže jedan slobodan dan u nedelji.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    9. mart 2020 | 13:21

    Svaki radnik mora da ima dva slobodna dana. Stvarno nije normalno da rade 6 dana.

  • Ivan

    9. mart 2020 | 15:56

    Ručak ili večera preko 100 eura a ti ih imaš dnevno preko 30-50 ili više ,a mnogo ti je da platis kuvara što će ti to zaraditi za jedno veče ili pola dana ...alavosti i gluposti nikada kraja !!

  • Mako

    9. mart 2020 | 13:07

    Školujte ko vam brani ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>