• 0
 ≫ 

Digitalizacija je naša budućnost: Kragujevac pustio u rad data centar

 ≫ 

Kapaciteti gradskog data centra prevazilaze potrebe organa grada, pa će biti dostupni Univerzitetu kao i ostalim zainteresovanim korisnicima

  • 0
laptop, kucanje Foto: Pixabay

U Kragujevcu je danas pušten u rad gradski data centar, koji je završen zahvaljujući donaciji Kine, u vrednosti od dva miliona dolara, čime se ovaj grad pozicionirao kao jedan od centara informaciono-komunikacione tehnologije u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu grada, projektom su realizovani izgradnja primarnog i "disaster recovery site"-a, komunikacioni sistem i oprema za povezivanje svih organa grada, videokonferencijski sistem, IP telefonija, najsavremeniji sistemi zaštite podataka, bekap, virtuelizacija i ostali servisi.

Kapaciteti gradskog Data centra prevazilaze potrebe organa grada, pa će biti dostupni Univerzitetu kao i ostalim zainteresovanim korisnicima.

Otvaranju gradskog Data centra prisustvovali su ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, direktor vladine Kancelarije za infomracione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, predstavnici kompanije "Huavej" i gradonačelnik Radomir Nikolić.

Gradonačlenik je kazao da je otvaranje gradskog Data centra "kruna razvoja" informacionih i komunikacionih tehnologija u Kragujevcu koji, navodi, ima trajno opredeljenje da se bavi digitalizacijom i razvojem elektronske uprave kao ključnim priortetima Srbije.

Na sajtu grada se navodi da će se realizacijom ovog projekta Kragujevac dodatno pozicionirati kao jedan od centara informaciono-komunikacione tehnologije u Srbiji, a izgradnjom Državnog data centra, taj grad će tu poziciju proširiti i na regionalnom nivou.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>