• 15

Milijarde im se topile ispred očiju: Najbogatiji izgubili 203 mlrd dolara za noć!

Šef Amazona izgubio je 7 milijardi dolara tokom samo jedne prekonoćne trgovinske sesije

  • 15
Berza, biznis, pad akcija, pad na berzi Foto: Shutterstock

500 najbogatijih ljudi na svetu izgubilo je ukupno 203 milijarde dolara tokom prvih 96 minuta trgovanja u SAD-u. To je najveći dnevni pad od kada je indeks počeo da prati broj u oktobru 2016.

Gubici uključuju pad javno dostupne imovine i procene pada vrednosti privatnih kompanija - kao što je slučaj sa Hildebrand’s Hilcorp Energy. Više od pola biliona dolara (triliona) izbrisano je iz kombinovanog bogatstva 500 najboljih do sada.

Indijanac Mukesh Ambani, koji je započeo sedmicu kao najbogatija osoba u Aziji, izgubio je 5,7 milijardi dolara, a Francuz Bernard Arno, šef giganta luksuzne robe LVMH, "lakši" je za 4,2 milijarde dolara. Osnivač Amazona, Džef Bezos i Voren Bafet lakši su za 4,4 milijarde dolara.

Zabrinutost zbog koronavirusa uzburkala je tržišta kapitala širom sveta na kojima je samo u poslednjih mesec dana zbrisano više stotina milijardi dolara bogatstva svetskih milijardera u kompanijskim akcijama.

Šef Amazona izgubio je 7 milijardi dolara tokom samo jedne prekonoćne trgovinske sesije na berzi, a u poslednjih mesec dana je usled oštrog pada cena akcija "siromašniji" za više od 18 milijardi dolara.

Glavnom izvršnom direktoru "Tesle", Ilonu Masku, koji je napisao da je "panika zbog koronavirusa glupost", na berzi je preko noći "izgorelo" oko četiri milijarde dolara bogatstva u akcijama. Time je njegov gubitak na tržištu kapitala za mesec dana narastao na više od 12 milijardi dolara.

Arno je na berzi izgubio za jednu noć šest milijardi dolara, ali s obzirom na to da je luksuzna roba vrlo ranjiva na ekonomske i berzanske šokove, akcije njegove kompanije LHVM su se od januara stropoštale za čak 24 procenta, čime je njegov ukupan berzanski gubitak za samo dva meseca dostigao skoro 30 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrgud

    9. mart 2020 | 20:34

    Dzaba likujemo, vratice duplo kad sirotinja proda a oni kupe po sica lovi! Bice jos bogatiji... kao i posle svake krize.

  • CRNI

    9. mart 2020 | 21:21

    A da im SMS ovima prikupimo koju kintu da pomognemo ljudima u nevolji.

  • Boki

    9. mart 2020 | 20:57

    Mnogo sam se nasekirao neću moći da spavam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>