• 1

"Gosti nam ne dolaze, plaše se kako će proći na granici. Promet pao za 60 odsto"

Prošlog vikenda se izrazito osetio pad italijanskih gostiju kod nas u konobi. Danas imamo samo jedan sto, a sve ostalo su domaći i Slovenci, kaže jedan Istrijanin

  • 1
Pula foto: pixabay.com

Istarski ugostitelji kojima su do izbijanja korona virusa u Italiji u zimskim mesecima vikendom konobe i restorani bili puni gostiju iz ove zemlje, sada osećaju veliki gubitak.

U nekima italijanskih gostiju uopšte nema, a negde ih je upola manje. S obzirom na pooštrene mere zaštite, koje sprovodi vlada Italije, čini se da je sezona ugrožena. Istrijani, međutim, još uvek ne zatvaraju vrata svojih lokala, jer im dolaze Slovenci u velikom broju, piše Novac.hr.

- Prošlog vikenda se izrazito osetio pad italijanskih gostiju kod nas u konobi. Danas imamo samo jedan sto, a sve ostalo su domaći i Slovenci. Taj pad osećamo poslednjih 15 dana, mogao bih reći da nam je promet upola manji nego u istom periodu 2019. - kaže vlasnik jedne konobe kraj Umaga.

Kaže da se gosti iz Italije javljaju za rezervacije, ali da se boje kako će preći granicu.

- Dolaze nam samo oni koji su blizu Trsta. Ovi ostali se boje jer ne znaju koliko će ih zadržavati na granici, a neki se čak plaše da ne ostanu u karantinu 15 dana - ističe ovaj Istrijanin.

Još jedan ugostitelj, koji posao vodi blizu Umaga, kaže mu je promet i u restoranu i u malom hotelu opao za oko 60 odsto. Ima isto iskustvo kao i njegov kolega. Ljudi mu se javljaju, ali se boje zbog problema na granici. Kaže da tamo gde dolaze domaći - nema problema sa zaradom.

Tullio Fernetich, koji sa svojom obitelji u Brtonigli pokraj Umaga drži gourmet restoran u sklopu svoga malog obiteljskog hotela San Rocco te još jedan restoran u centru mjesta, veli da im je pao promet u finom restoranu i hotelu za 60 posto zbog koronavirusa.

Slabije rade i objekti gde inače nema mnogo Italijana.

- Kod nas mahom dolaze Slovenci i ranijih godina bismo uvek imali sve unapred rezervisnao. Otvaramo sledećeg vikenda, pošto smo sad na odmoru, ali rezervacija trenutno nema - kaže još jedna ugostiteljka iz Istre.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>