• 1

"Gosti nam ne dolaze, plaše se kako će proći na granici. Promet pao za 60 odsto"

Prošlog vikenda se izrazito osetio pad italijanskih gostiju kod nas u konobi. Danas imamo samo jedan sto, a sve ostalo su domaći i Slovenci, kaže jedan Istrijanin

  • 1
Pula

foto: pixabay.com

Istarski ugostitelji kojima su do izbijanja korona virusa u Italiji u zimskim mesecima vikendom konobe i restorani bili puni gostiju iz ove zemlje, sada osećaju veliki gubitak.

U nekima italijanskih gostiju uopšte nema, a negde ih je upola manje. S obzirom na pooštrene mere zaštite, koje sprovodi vlada Italije, čini se da je sezona ugrožena. Istrijani, međutim, još uvek ne zatvaraju vrata svojih lokala, jer im dolaze Slovenci u velikom broju, piše Novac.hr.

- Prošlog vikenda se izrazito osetio pad italijanskih gostiju kod nas u konobi. Danas imamo samo jedan sto, a sve ostalo su domaći i Slovenci. Taj pad osećamo poslednjih 15 dana, mogao bih reći da nam je promet upola manji nego u istom periodu 2019. - kaže vlasnik jedne konobe kraj Umaga.

Kaže da se gosti iz Italije javljaju za rezervacije, ali da se boje kako će preći granicu.

- Dolaze nam samo oni koji su blizu Trsta. Ovi ostali se boje jer ne znaju koliko će ih zadržavati na granici, a neki se čak plaše da ne ostanu u karantinu 15 dana - ističe ovaj Istrijanin.

Još jedan ugostitelj, koji posao vodi blizu Umaga, kaže mu je promet i u restoranu i u malom hotelu opao za oko 60 odsto. Ima isto iskustvo kao i njegov kolega. Ljudi mu se javljaju, ali se boje zbog problema na granici. Kaže da tamo gde dolaze domaći - nema problema sa zaradom.

Tullio Fernetich, koji sa svojom obitelji u Brtonigli pokraj Umaga drži gourmet restoran u sklopu svoga malog obiteljskog hotela San Rocco te još jedan restoran u centru mjesta, veli da im je pao promet u finom restoranu i hotelu za 60 posto zbog koronavirusa.

Slabije rade i objekti gde inače nema mnogo Italijana.

- Kod nas mahom dolaze Slovenci i ranijih godina bismo uvek imali sve unapred rezervisnao. Otvaramo sledećeg vikenda, pošto smo sad na odmoru, ali rezervacija trenutno nema - kaže još jedna ugostiteljka iz Istre.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke