• 0

Od aprila nova opcija za privrednike: Jednim klikom prijavite nelojalnu konkurenciju

Na portalima inspekcija će se nalaziti format za prijavljivanje, gde će privrednici moći da prate i tok postupanja sa svojim predmetom, kaže Dragan Pušara, ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

  • 0
Ajfon, mobilni telefon, Epl Pixabay.com

Privrednici Srbije će u aprilu, kroz jedinstveni kontakt centar, republičkim inspekcijama moći da elektronskim putem prijave nelojalnu konkurenciju ili neke nepravilnosti i nedoslednosti u postupanju inspektora, najavilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

- Na portalima inspekcija će se nalaziti format za prijavljivanje, gde će moći da prate i tok postupanja sa svojim predmetom - rekao je agenciji Beta Dragan Pušara, rukovodilac Jedinice za podršku koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Kaže da će to dodatno unaprediti rad inspekcija i pomoći u borbi protiv korupcije.

- U okviru jedinstvenog informacionog sistema za inspekcijski nadzor e-inspektor trenutno se nalazi 36 republičkih inspekcija, a do 2020. trebalo bi da se pridruži i pet inspekcija Ministarstva poljoprivrede - kaže on.

Dodao je da će nakon toga integrisati i sistem Poreske uprave, ali će inspektori moći da imaju samo uvid u poreski bonitet nadziranog subjekta, kako bi se videla dugovanja ili neusaglašenosti u skladu sa Zakonom o poreskoj inspekciji.

- Formiran je i jedinstveni registar subjekata i objekata inspekcijskog nadzora, koji predstavlja kartoteku srpske privrede u kojoj se nalazi više od dva miliona subjekata firmi, kao i škole, bolnice, obdaništa, fakulteti, koji su takođe predmet nadzora - ističe Pušara.

Objasnio je da se svi iz tog registra rangiraju po stepenu rizika, koji pomaže inspektorima da vide da li je potrebna češća kontrola, a prvi put inspektori mogu da vide i istoriju nadzora.

Dodaje i da sada više nije moguće da dva inspektora, u dva mesta u Srbiji, koji postupaju po istim nalozima, izreknu različite mere.

Privredni subjekti, kako je objasnio, mogu da zatraže i potpisivanje sporazuma o priznanju prekršaja, zbog čega im, u slučaju da je prekršaj načinjen prvi put, greška može biti i oproštena.

- U Srbiji republički inspektori godišnje urade oko 500.000 nadzora, a gotovo polovina se odnosi na kontrolu hrane i to na ulasku u zemlju, odnosno u prometu - kaže Pušara, i dalje navodi da u našoj zemlji trenutno rade 2.384 republička inspektora, "što je tri puta manje od referentnog broja, mereno prema broju stanovnika ili veličini privrede".

Stoga je u planu, kako kaže, da se u naredne tri godine zaposle još 1.272 lica, u sve 44 republičke inspekcije. Konkursi se već sprovode u 11 ministarstava za zapošljavanje 450 inspektora, najviše u Ministarstvu poljoprivrede.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>