• 6
 ≫ 

Saudijski princ je uhapsio strica. Onda je započeo svetski rat sa cenama nafte

 ≫ 

Saudijske vlasti zarobile su članove kraljevske porodice jer navodno, planiraju državni udar. Sledećeg dana, najveći svetski izvoznik nafte smanjio je cene pokrećući rat sa Rusijom koji preti da uništi svetsku ekonomiju, koju već drma korona virus.

  • 6
Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman Foto: Guliver/Leon Neal/Getty Images

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman ima velike planove da svoju zemlju bogatu naftom pretvori u modernu elektranu.

Hapšenje njegovog strica, zbog optužbi za izdaju koja bi mogla da nosi smrtnu kaznu, sugeriše da on neće dozvoliti da mu išta smeta - posebno ne svojoj porodici. Već sledećeg dana najveći svetski izvoznik nafte smanjio je cene na nivo koji nije zabelležen u poslednjih 30 godina, pokrenuvši cenovni rat sa Rusijom koji je udario svetska tržišta.

Ali, odnos princa prema njegovim rođacima i drugim saudijskim zvaničnicima, zajedno s odlukom vlade da započne rat sa Rusijom zbog cene nafte, podvlači šire zabrinutosti za stabilnost zemlje.

U petak su bezbednosne snage pokrenule nezapamcćenu kampanju protiv drugih kraljevskih porodica, uhapsivši visoke prinčeve i vojne službenike u koraku koji je, čini se, imao za cilj da ukloni sve potencijalne prepreke za princa, poznatog po njegovim inicijalima MBS. Ovakvi potezi sve više čine Saudijsku Arabiju sličnijom modernoj autoritarnoj državi nego naslednoj monarhiji koju su imali skoro devet decenija.

Princ ima velike planove za transformaciju svoje zemlje u modernu elektroenergetsku centralu, ali je na trnovitom putu dok epidemija podstiče globalnu potražnju za naftom i teži ekonomiji Saudijske Arabije.

- Toliko toga što se dešava pod vođstvom MBS-a zasniva se na elementu iznenađenja, pomeranja ravnoteže i preuzimanja kontrole - rekla je Karen Long, stalna naučnica na konzervativnom američkom Enterprise Institute u Vashingtonu.

- Ali najveća pretnja Saudijskoj Arabiji trenutno je mogućnost veoma niskih cena nafte, do 2015. ili nižih nivoa. Tada će prestolonaslednika biti teže kontrolisati -

Hapšenja ukazuju na dugotrajnu klimu straha zbog koje su strani i lokalni investitori postali nespretni. Ali to će već biti loša godina u pogledu ekonomskih izgleda zbog globalnog usporavanja uticaja korona virusa i uticaja na potražnju energije.

Sirova nafta pala je za gotovo trećinu, za 31 dolar za barel, dok su trgovci reagovali na saudijsko sniženje cena. To je usledilo nakon najvećeg pada naftnog tržišta u deceniji.

Kolaps razgovora u OPEK doveo je akcije u državnom naftnom gigantu Saudi Aramko ispod njegove nedavne početne javne ponude. IPO je krunski dragulj prinčeva. Referentni indeks izgubio je u nedjelu 8,3%.

Napori princa da se predstavi kao reformator i pouzdan saveznik Zapada suprotstavili su se manje laskavoj stvarnosti njegove bezobzirne konsolidacije moći i avanturama spoljne politike, poput rata u Jemenu i bojkota Katara.

Pre tri godine stariji privrednici su pohapšeni zbog optužbi za korupciju i zaključali ih u hotelu Ric Karlton kao deo šire pročišćene kritike. Godinu dana kasnije, saudijski agenti su ubili i raskomadali istaknutog kritičara Džemala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Obojica su uzdrmali poverenje u široke reformske planove kraljevstva i napore da se privuku spoljna ulaganja kako bi se naučilo oslanjanje ekonomije na naftu.

nafta, gas, cevi Foto: Pixabay
arapi arapski investitori, gradnja, gradiliste ulaganja biznis Foto: Shutterstock

Nedavno je šef Amazona Dzef Bezos tvrdio da je princ Mohammed lično hakovao svoj telefon - tvrdnju koju su saudijski zvaničnici žestoko demantovali. Američki predsednik Donald Tramp je takođe nastavio da podržava prestolonaslednika.

Iako mnogi u kraljevskoj porodici, koja broji hiljade, obećavaju lojalnost princu Mohamedu, njegova konsolidacija moći marginalizovala je ili otuđila ostale rođake.

Hapšenja ukazuju na moguću taktiku princa Mohameda da "smiri"domaće rivale uoči njegovog očekivanog uspona na tron. Dolaze u kritično vreme dok pokušava da olakša ispadanje iz svoje sklonosti pravljenju neprijatelja u zemlji i inostranstvu, i pripremi se za godinu dana u međunarodnom centru pažnje u okviru predsedavanja Grupom 20.

Ipak, ovaj atak na ljude, signalizira da princ Mohamed oseća da je njegov položaj veoma ranjiv.

Juče je saudijski vladar kralj fotografisan je kako obavlja svoje kraljevske dužnosti tokom dana. On je primio stranu delegaciju, a prikazano je i kako čita dokumentaciju u vezi sa tim sastankom. Time je, bar tako tvrde u Saudijskoj Arabiji, demantovana priča o tome da su nedavna hapšenja u okviru kraljevske dinastije najava promene na prestolu. Iako se upravo na princa gleda kao na nekoga ko kontroliše sve u državi, njegov otac, aktuelni kralje je potpisao dokumenta na osnovu koji su članovi dinastije uhapšeni.

Način na koji su bivši prestolonaslednici uhapšeni, uz policijsku brutalnost, u ranu zoru, jasan je signal svima koji bi samo pomislili da se suprotstave Mohamedu bin Salmanu.

Izvori mnogih medija tvrde da je smena na prestolu blizu.

- Teško je reći šta se sada događa u Rijadu, ali ja sam spreman da uložim veliki novac u opkladu da će kralje biti svrgnut - tvrde neimenovani izvori medija poput Blumberga.

Prinčeva vizija

Rijad je počeo da sprovodi svoj plan "Vizija 2030" - program za pribavljanje prihoda koji nisu od nafte. Taj plan poznat je kao prinčev plan.

Kako se najvaljivalo na predstavljanju, to je trebalo da bude najbolji “šejk oporavka” po privredu, odnosno set reformi koje bi digle ekonomiju Kraljevine.

Strategiju je predstavio Muhamed bin Salman na sastanku sa viskom zvaničnicima, privrednicima i ekonomistima. Plan uključuje mere reformi i privatizaciju, a radiće se na rezanju potrošnje.

Dovedeno je i mnogo stranih konsultanata koji mu pomažu.

Video: Putin poklonio arktičkog sokola kralju Saudijske Arabije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>