• 1

Vučić: Komercijalna banka je prodata u idealno vreme, oslobodila se još jednog finansijskog rizika

Predsednik Srbije je na pitanje zašto je Komercijalna prodata kada je imala oko 11 odsto tržišnog udela, rekao da je ova banka imala probleme u prethodnom periodu i da su njeni bilansi bili sve lošiji

  • 1
Komercijalna banka

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Komercijalna banka prodata je u idealno vreme i na najbolji mogući način, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i istakao da je država uspešno rešila još jedno veliko preduzeće i oslobodila se još jednog velikog finansijskog rizika.

Vučić je na pitanje zašto je Komercijalna prodata kada je imala oko 11 odsto tržišnog udela, rekao da je ova banka imala probleme u prethodnom periodu (mada ne takvih da je bila nelikvidna), kao i da su njeni bilansi bili sve lošiji.

- U pravom trenutku je država donela odluku o prodaji, u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom, koji su to podržali - naglasio je Vučić.

Komercijalna banka i posle prodaje radi i radiće i dalje, rekao je Vučić, i naglasio da nema nikakve veze što ona više nije pod državnom kontrolom, jer svaka banka želi da radi što bolje i tako ostvaruje veći profit.

- Svaka banka na svetu će da plasira što je moguće više kredita da bi imala što veću zaradu. Što bi onda naša državna banka plasirala više nego neka druga banka, kada i ta druga banka želi da zaradi još više nego državna banka - upitao je Vučić.

Dodaje da bi državna banka samo plasirala u rizične plasmane za razliku od drugih banaka i da bi to građani Srbije na kraju moral ida plate. Država je, navodi, morala da plati za Agrobanku i Privrednu banku Beograd oko 800 miliona evra, a to su platili građani Srbije.

Napomenuo je da najmoćniji investitori imaju vlasništvo u NLB banci, koja je kupila Komercijalnu banku, kao i da država Slovenija ima u NLB-u udeo od samo 25 odsto.

Vučić podseća da je naša država imala negativna iskustva i sa drugim državnim bankama, kao što je Univerzalna banka i drugima koje su uništene. Takođe, napomenuo je da Srbija i dalje ima srpske banke, Poštansku štedionicu koja nije mala banka, kao i Srpsku banku.

Kaže i da država nije bila sama u Komercijalnoj banci, pošto je udeo imao i EBRD, a tu su nastali prvi problemi.

Video: Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    10. mart 2020 | 11:47

    dok se zemlje bore da imaju sto vise domacih banaka mi se ponosimo sto ih prodajemo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>