• 0

Socijalno preduzetništvo u EU zapošljava 13,6 miliona ljudi, a kakvo je stanje u Srbiji?

Socijalno preduzetništvo bi iz delokruga ministarstava koja se bave socijalnim pitanjima trebalo da pređe u ministarstva privrede i ekonomije, smatra Majkl Nagorkin

  • 0
biznis sastanak, razgovor, razvoj, grafikon rasta, uspeh poslovni, preduzeće, ulaganja, ulaganje Foto: Shutterstock

Regionalni Dunavski projekat podrške preduzetnicima i firmama koje deluju kroz oblast socijalnog preduzetništva obuhvatiće edukaciju, razmenu iskustava, takmičenje i predstavljenje najboljih ideja investitorima, rečeno je danas prilikom predstavljanja projekta "Finance4SocialChange" u PKS.

Socijalno preduzetništvo u EU zapošljava 13,6 miliona ljudi, a u Srbiji sa više oko 1.200 firmi čini dva odsto BDP-a, rekla je viši savetnik u PKS Svetlana Jovanović.

Dodala je i da je, na osnovu istraživanja, utvrđeno da ovaj sektor ima problem ograničenog pristupa izvorima finansiranja zbog neizvesnosti i rizika u poslovanju.

U projektu koji podržava EU je 14 partnerskih institucija iz više podunavskih zemalja od Nemačke do Rumunije, a PKS kao jedna od njih je tu da bi doprinela razvoju ovog sektora kod nas.

Menadžer projekta iz specijalizovane agencije za razvoj privrede Ministarstva ekonomije Mađarske (IFKA), Majkl Nagorkin, rekao je da će kroz projekat biti razvijene zajednička, ali i nacionalne strategije za razvoj socijalnog preduzetništva, što bi onda mogli da koriste donosioci odluka.

Dodao je da je značajno da se shvati kako socijalno preduzetništvo iz delokruga ministarstava koja se bave socijalnim pitanjima treba da pređe u ministarstva privrede i ekonomije, i naglasio kako će kompanije kroz projekat biti osnažene da sredstva za investitranje traže i kod banaka i privatnih investitora, a ne samo iz javnih finansija.

Ekseprt za socijalne inovacije sa Univerziteta u Hajdelbergu, Georg Krlev, rekao je da će edukacije tokom projekta biti onlajn, ali i oflajn - u neposrednom kontaktu sa socijalnim preduzetnicima, od kojih očekuje i ideje za socijalne inovacije.

Cilj je da se pomogne u preciznom merenju ovakvog preduzetništva u društvu, kako bi zatim taj uticaj bio što bolje i jasnije predstavljen investitorima kada se traže ulaganja.

Adrian Fuks iz austrijske Agencije za finansiranje socijalnog preduzetništva (FASE) vodiće takmičarski deo u projektu koji će okupiti 300 preduzetnika iz Dunavskog regiona.

PKS prve obuke i edukacije u socijalnom preduzetništvu u Srbiji, u okviru ovog Interreg projekta, planira za april i maj ove godine, a nacionalni deo takmičenja trebalo bi da bude održan do kraja 2020.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>