• 3
 ≫ 

Razgovarali smo sa Milanom Popovićem o tri vruće ekonomske teme: Koroni, bakru i Zagrebačkoj banci

 ≫ 

*I dalje tvrdim da je dugoročno RTB Bor najperspektivnije srpsko preduzeće uzimajući u obzir prognozne cene na bakar" *Bakar ima doktorat iz ekonomije, on će nam reći sve o udaru korone

  • 3
Milan Popović, grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis Printskrin: Youtube/Regionalna TV Banat Vršac, Foto: Pixabay

Da bi posao bio uspešan gazda mora sam da ga vodi, nadgleda i kontroliše, kaže za Telegraf Biznis privrednik Milan Popović.

Kralj bakra kako ga mediji često nazivaju, kaže da upravo zbog toga nažalost, nema u Srbiji veliki biznis, pošto ne provodi mnogo vremena u Srbiji da bi taj posao mogao da kontroliše.

Sa njim smo razgovarali o trenutnom stanju na tržištu, ali i dešavanjima u Zagrebačkoj banci, odnosno kontekstu pominjanja njegovog imena.

Region je obišla vest o navodnim sumnjivim transakcijama u najvećoj tamošnjoj banci. Na udaru je i naš sagovornik.

Curile su informacije i navodni zapisnik Hrvatske narodne banke koji u svom zaključku donosi niz oštrih, gotovo dramatičnih zapažanja o propustima.

Banka je navodno prijavila pet sumnjivih transakcija vezanih za Milana Popovića ili 14 odsto od onoga što je trebalo da prijavi...

  • Zagrebačka banka našla se pod istragom Hrvatske narodne banke zbog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, a u kontestu ste pomenuti i vi, šta se zapravo desilo, možete li da nam objasnite?

- U ovoj aferi "pranje novca i finansiranje terorizma" ima samo u imenu kancelarije za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Na bazi informacije dostupne iz medija mogu samo da zaključim da se banka nije pridržavala pravila oko prijavljivanja transakcija preko 200.000 kuna (oko 27.000 evra) ovoj kancelariji.

  • Kako je to moglo da se dogodi?

- Zašto Zagrebačka banka nije prijavljivala te transakcije, nije mi jasno, i nemam tu informaciju. Zastrašujuće za banku je da je ovakav dokument uopšte iscureo u javnost, ovde se radi o ozbiljnoj banci i bilo kakve nepravilnosti u poslovanju mogu da imaju ozbiljne posledice po cenu njihovih akcija.

  • Koliko uopšte imate često poslovanja sa Zagrebačkom bankom?

- Sada više nemam nikakvo poslovanje za Zagrebačkom bankom. Mogu samo da kažem da je sve moje poslovanje bilo u potpunosti u skladu sa zakonom, sve transakcije su bile uredno dokumentovane, i najvažnije nije bilo ni jedne gotovinske transakcije kako to hrvatski mediji insinuiraju.

Popović ističe da nije iznenađen proverom u banci jer sve Centralne banke redovno proveravaju poslovanja banaka na svojim teritorijama, i misli da nema ničeg neobičnog.

S druge strane, nada se da će se ceo slučaj završiti tako što će Zagrebačka banka ponovo da otvori njegove račune i omogući mu da nastavi dalje da normalno posluje.

  • Pomenuli ste da ste im održali "detaljnu prezentaciju" vašeg poslovanja, kada su vas upitali čime se bavite. Koliko vam je to bilo izazvno s obzirom na obim vašeg posla?

- To je nešto što često činimo, ili moji saradnici ili ja kada počinjemo biznis sa novim partnerima, novom bankom i slično, ništa neobično.

  • Iako ste važni na srpskoj poslovnoj sceni, nema vas u javnosti često. Poznato je da ste i investitor i donator. U kojim oblastima danas najviše poslujete?

- Nažalost, u Srbiji nemam veliki biznis pošto ne provodim puno vremena u Srbiji da bi taj biznis mogao da kontrolišem. Da bi biznis bio uspešan gazda mora sam da ga vodi, nadgleda i kontroliše.

bakarne cevi Bakar ima doktorat iz ekonomije/Foto: Pixabay
  • Korona virus utiče gotovo na svaku privrednu granu, kako vi gledate na to, da li pogađa i vaš biznis?

- Za bakar se kaže da ima doktorat iz ekonomije i  prvi je indikator ekonomskog trenda u svetu. Bakar je od početka korona krize pao nekih 15% u vrednosti.

- Dobra vest je što ukoliko dođe do nekog, bilo kakvog rešenja, za korona virus, bakar će prvi i da povrati izgubljenu vrednost.

  • A kada je reč konkretno o ekonomskoj situaciji u Srbiji, kako je danas ocenjujete?

- Sudeći po onome sto se piše u medijima, Srbija je daleko ispred svih komšija u regionu.

  • Pošto ste ulagali i u nekretnine, a kažu da je to najbolja investicija danas u Srbiji, da li ste saglasni sa tim?

- Svakako mislim da su nekretnine uvek najbolji i najisplativiji biznis, dugoročno.

  • Kako iz vašeg ugla danas gledate na današnji RTB Bor?

- O RTB Boru, ili Zijin Bor Copper kako se sada zovu nema mnogo informacija tako da je teško proceniti. Nadam se da Zijin poštuje ugovor koji su potpisali i da investiraju novac koji je obećan, a koji je RTB Boru bio preko potreban. I dalje tvrdim da je dugoročno RTB Bor najperspektivnije srpsko preduzeće uzimajući u obzir prognozne cene na bakar.

KOPAONIK GEOPOLITIKA BRNABIC Učesnici Kopaonik Biznis Foruma/Foto: Tanjug/Zoran Žestić

  • Kako komentarišete cene na tržištu? Da li vam pad bakra remeti neki segment poslovanja?

- Kao što sam pomenuo, bakar je pao nekih 15 % od početka korona krize, kada cena ovoliko i ovako naglo padne firme obično smanjuju svoja nova ulaganja, ali mi smo trgovci, nama bilo koje oscilacije u ceni uvek više odgovaraju od stabilne nepromenljive cene.

  • Upravo se završio Kopaonik biznis forum, vas nema na sličnim panelima i polemikama, zbog čega?

- Ne smatram sebe dovoljno kompetentnim da učestvujem na ovakvim skupovima stručnjaka.

  • Ko je današnja srpska poslovna elita?

Dobro pitanje, pretpostavljam svi ti ljudi koji učestvuju na Kopaonik biznis forumu…

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BralE

    10. mart 2020 | 17:46

    1.A kada je reč konkretno o ekonomskoj situaciji u Srbiji, kako je danas ocenjujete?- Sudeći po onome sto se piše u medijima(!), Srbija je daleko ispred svih komšija u regionu.2. Ko su vodeći stručnjaci u Srbiji?-Pa predpostavljam, svi ti koji učestvuju na Kopaonik biznis forumu.Znači kakav dingospo! Kako je na kulturan način objasnio da niti zeli da se zamjera ovdašnjem političkom vrhu niti njihovim pulenima/produktima, tzv. Biznismenima... ako kontate, šta hoću da kazem... znači lik gleda svoj posao i ne petlja ni sa kim okolo!

  • Voja

    10. mart 2020 | 16:49

    A o Severini ništa ?

  • Ivan

    10. mart 2020 | 18:27

    Odlicno, srpski biznismen koji ulaze u Hrvatsku! Patriota, nema sta

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>