• 2

Preporuka našim bankama: Evo kako da se zaštite od sajber napada

Preporučena je instalacija određenih softvera i stalno ažuriranje novim verzijama, u skladu sa specifičnostima rada mreže bankomata

  • 2
Dinari, brojanje para, banka, pošta, menjačnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS), povodom nedavnih zloupotreba na mrežama bankomata, kao i učestalih sajber napada na finansijske institucije u regionu, uputio je bankama preporuke o minimumu standarda zaštite.

Osnovno pravilo je da se organizacija poslovanja uskladi sa međunarodnim standardima bezbednosti i sigurnosti (PCI DSS standardi), navodi se u dopisu PKS, i apeluje na banke da radi zaštite mreže bankomata, što pre sprovedu opisane mere, od ključnog nivoa zaštite komunikacione opreme, pristupa bankomatima, preko komunikacije na relaciji bankomat - server, do obezbeđenja operativnog sistema i softvera.

Preporučena je instalacija određenih softvera i stalno ažuriranje novim verzijama, u skladu sa specifičnostima rada mreže bankomata.

"Unapređenju zaštite bankomata doprineo bi i konstantni online monitoring, jer bi na taj način pravoremeno bile uočene sve sumnjive aktivnosti ili nepravilnosti u radu bankomata", navode u PKS.

Pored rešenja za optimizaciju novca, kako bi njegova količina u bankomatima bila u skladu sa preporučenim bezbednosnim minimumom, predlog eksperata Foruma za prevenciju zloupotreba platnih kartica jeste i uvođenje fizičkih ojačanja na samom bankomatu, sertifikovanih sefova, kao i specijalizovane zaštite protiv "skimminga", napada gasom ili dugih poznatih prevara.

Za kompletnu zaštitu, kažu, neophodna je edukacija i podizanje nivoa svesti o mogućim prevarama na bankomatima, kroz razne vebinare i brošure koje pripremaju vendori bankomata, navedeno je u preporukama. Forum će, ističu, i ubuduće kroz svoje aktivnosti proaktivno delovati u borbi protiv zloupotreba.

- Pored dopisa bankama, sa namerom da ukaže na dobru praksu zaštite bankomata i doprinese prevenciji finansijskih zloupotreba, Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica Udruženja finansijskih institucija PKS je u proteklom periodu organizovao i niz edukativnih radionica o aktuelnim oblicima prevara i zloupotrebi platnih kartica za predstavnike državnih organa, odnosno za policiju, tužilaštvo i sudove - Katarina Ocokoljić, ispred PKS.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar1982

    11. mart 2020 | 10:14

    Samo nek se banke zaštite, jadne one.. Kako mi da se zaštitimo od banaka ??? To je pravo pitanje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>