• 0

Ukidanje viza sa Jermenijom poboljšaće ekonomsku i privrednu saradnju

Ekonomsku saradnju će unaprediti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom čija je članica i Jermenija

  • 0
jermenija

Foot: BK TV

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednikom Narodne skupštine Jermenije Araratom Mirzojanom, koji boravi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji.

Ovo je drugi susret predsednika dva parlamenta u kratkom vremenskom periodu, pošto je gost iz Jermenije u oktobru predvodio delegaciju na izuzetno uspešno organizovanom 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu.

Gojkovićeva je istakla da Srbija i Jermenija imaju interes za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje, a tome u prilog ide i današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju.

- Želim posebno da se zahvalim Republici Jermeniji što pokazuje veliko razumevanje za važno pitanje za Republiku Srbiju a to je svakako pitanje položaja Kosova i Metohije, i što nisu priznali samoproglašenu nezavisnost tog dela teritorije Srbije. Posebno je važno što Jermenija u  međunarodnim telima ne glasa protivno interesima Srbije, a Srbija zna da ceni ovaj prijateljski stav - rekla je predsednica Skupštine i dodala:

- Srbija je otvorila ambasadu u Jermeniji i očekujemo da to učini i Jermenija u Beogradu. Odlukom Vlada Srbije i Jermenije ukinute su vize za nosioce običnih pasoša, a ono što će svakako unaprediti ekonomsku saradnju je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom čija je članica i Jermenija.

Mirzojan se zahvalio na toploj dobrodošlici i istakao da se pridaje veliki značaj saradnji između dve skupštine prijateljskih zemalja i ocenio ulogu Parlamentarnih grupa prijateljstva kao posebno važnu. Dodao je da su srpski i jermenski narod povezani istorijskim i prijateljskim vezama, da saradnja seže daleko u prošlost i da su u mnogim teškim vremenima pokazivali razumevanje i saosećanje jedni prema drugima.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Jermenijom u Narodnoj skupštini Srbije je naglasio da je ova poseta još jedna znak da dve države imaju odlične odnose i da uspešno razvijaju političku, diplomatsku, ekonomsku, kulturnu saradnju što mnogo znači za oba naroda:

- Ukidanje viza veoma je značajno za povećanje razmene kako u oblasti privrede i poljoprivrede tako u oblasti turizma. Jermenska dijaspora je dosta velika u Srbiji i aktivno je uključena u sve pore našeg društvenog života. Meni je veoma drago da su se odlično adaptirali i da su Srbiju prihvatili kao svoju drugu domovinu. Na nama je da razvijamo još više prevashodno ekonomsku saradnju što je predsednica Skupštine Maja Gojković posebno naznačila.

Dragomir J. Karić je rekao da će značajan sastanak uvaženog gosta iz Jermenije sutra biti i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je, kako ističe, svojom državničkom politikom i angažovanjem umnogome doprineo da se odnosi između dve države podignu na najviši nivo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>