• 0

Ovo će biti jedini pobednik u ratu s cenama nafte

Danas zlato košta 1.661

  • 0
zlato

Foto: Pixabay

Zlato, koje investitori tradicionalno smatraju sigurnim utočištem u vreme tržišnih turbulencija, moglo bi da bude "jedan od profitera" globalne panike na berzama izazvane rusko-saudijskim naftnim sukobom i epidemijom koronavirusa, ocenjuje direktor za istraživanja u kompaniji NKST analitika, Alesandro Bruno.

- Rusija bi verovatno mogla da izdrži krizu s cenom nafte duže nego Saudijska Arabija, zahvaljujući finansijskoj politici Moskve u poslednjih nekoliko godina, posebno gimilanju rezervi zlata - rekao je.

- Ne zaboravimo, Rusija i Kina su akumulirale velike količine zlata - naveo je on i dodao da će "jedan od dobitnika u ovoj krizi verovatno biti zlato“.

Cena zlata je premašila sedmogodišnji maksimum u ponedeljak, skočivši iznad nivoa od 1.700 dolara za uncu, jer su se investitori okrenuli ulaganju u tu sigurnu imovinu nakon masovne rasprodaje akcija na berzama koju je pokrenuo strah od ekonomskih posledica korona virusa i razlaz između OPEK-a i Moskve po pitanju još većeg smanjenja prozivodnje nafte.

Cena ovog plemenitog metala konsolidovala se na nivou od 1.661 dolara za uncu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke