• 0

Ovo će biti jedini pobednik u ratu s cenama nafte

Danas zlato košta 1.661

  • 0
zlato Foto: Pixabay

Zlato, koje investitori tradicionalno smatraju sigurnim utočištem u vreme tržišnih turbulencija, moglo bi da bude "jedan od profitera" globalne panike na berzama izazvane rusko-saudijskim naftnim sukobom i epidemijom koronavirusa, ocenjuje direktor za istraživanja u kompaniji NKST analitika, Alesandro Bruno.

- Rusija bi verovatno mogla da izdrži krizu s cenom nafte duže nego Saudijska Arabija, zahvaljujući finansijskoj politici Moskve u poslednjih nekoliko godina, posebno gimilanju rezervi zlata - rekao je.

- Ne zaboravimo, Rusija i Kina su akumulirale velike količine zlata - naveo je on i dodao da će "jedan od dobitnika u ovoj krizi verovatno biti zlato“.

Cena zlata je premašila sedmogodišnji maksimum u ponedeljak, skočivši iznad nivoa od 1.700 dolara za uncu, jer su se investitori okrenuli ulaganju u tu sigurnu imovinu nakon masovne rasprodaje akcija na berzama koju je pokrenuo strah od ekonomskih posledica korona virusa i razlaz između OPEK-a i Moskve po pitanju još većeg smanjenja prozivodnje nafte.

Cena ovog plemenitog metala konsolidovala se na nivou od 1.661 dolara za uncu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>