• 0

I Narodna banka reaguje na koronu, ovo su mere

"Kretanja na svetskom finansijskom tržištu poslednjih dana pod snažnim su uticajem širenja korona virusa, svetske berze u padu, a rastu cene sigurnih oblika ulaganja, poput zlata ili državnih hartija od vrednosti razvijenih zemalja"

  • 0
KOPAONIK FORUM TABAKOVIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj vanrednoj sednici odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na nivo od 1,75 odsto kako bi podržao privredni rast Srbije u izazovima koje donosi korona virus, saopštila je guverner NBS Jorgovanka Tabakovć.

- Doneseći takvu odluku, NBS blagovremeno i na adekvatan način reaguje na pojačanu neizvesnost u međunarodnom okruženju izazvanu širenjem korona virusa, što je u skladu sa aktivnostima koje preduzimaju i druge centralne banke u svetu - rekla je Tabaković na vanrednoj konferencije za medije u NBS.

Guverner je istakla da je ta odluka u skladu sa povoljnim kretanjima u domaćem okruženju.

- Smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, NBS dodatno podržava kreditni i privredni rast - rekla je Tabaković.

NBS je istovremeno, prema njenim rečima, odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa sa plus/minus 1,25 procentnih poena na plus/minus 1,0 procentni poen u odnosu na referentnu kamatnu stopu.

Time je kamatna stopa na depozitne olakšice smanjena za 25 baznih poena na 0,75 odsto, dok je stopa na kreditne olakšice snižena za 75 baznih poena na nivo od 2,75 procenata, objasnila je Tabaković.

Istakla je da su kretanja na svetskom finansijskom tržištu poslednjih dana pod snažnim uticajem širenja korona virusa, da su svetske berze u padu, a rastu cene sigurnih oblika ulaganja, poput zlata ili državnih hartija od vrednosti razvijenih zemalja.

Tabaković je navela da je odluku o nastavku ublažavanja monetarne politike Izvršni odbor doneo imajući u vidu domaće faktore, pojačane rizike iz međunarodnog okruženja u pravcu nižeg globalnog rasta, kao i ocenu da su inflatorni pritisci po tom osnovu dodatno ublaženi u odnosu na februarsku srednjoročnu projekciju.

Naglasila je da je domaći ekonomski i finansijski sistem stabilan i dovoljno jak da se suoči sa potencijalnim negativnim posledicama širenja korona virusa, ocenivši da su "devizne rezerve od 13,5 milijardi evra garancija da možemo da reagujemo na eventualne šokove".

Guverner je poručila da će domaći faktori, koji proteklih godina doprinose rastu domaće ekonomije, nastaviti da imaju snažan podsticajni efekat na privrednu aktivnost u Srbiji, čime će u velikoj meri biti nadomešten eventualni negativan efekat iz međunarodnog okruženja.

Novac dinari Foto ilustracija: Shutterstock

- I današnja odluka Narodne banke Srbije je korak u tom smeru - rekla je Tabaković.

Navodeći da je inflacija sedmu godinu zaredom čvrsto pod kontrolom i da je u januaru iznosila 2,0 odsto na međugodišnjem nivou, kao i da je bazna inflacija i dalje niska i stabilna, na nivou od 1,0 odsto međugodišnje, ona je dodala da Izvršni odbor očekuje da će se inflacija do sredine 2020. godine kretati oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Nakon toga, kakao je rekla, inflacija će se postepeno približavati centralnoj vrednosti cilja, čemu će doprineti postepeni rast agregatne tražnje zahvaljujući i efektima dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike NBS.

U centralnoj banci ocenjuju da će dodatni doprinos smanjenju inflatornih pritisaka imati i pad cena primarnih proizvoda, pre svega cene nafte, koji je bio izražen prethodnih dana.

Tabaković je navela da NBS svakodnevno pažljivo prati kretanja na međunarodnom tržištu i procenjuje njihov mogući uticaj na domaću ekonomiju, te da je u skladu s tim spremna da i u narednom periodu blagovremeno reaguje svim raspoloživim instrumentima kako bi eventualni negativan uticaj pomenutih globalnih kretanja na domaću ekonomiju bio sveden na najmanju moguću meru.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>