• 0

Hrvati doneli presudu za "švajcarce": Dužnici razočarani, hoće da se žale Strazburu

"Odluku Vrhovnog suda moguće je srušiti na Ustavnom sudu", smatra jedan od potrošača

  • 0
Svajcarski franak, sudjenje

Foto: Flickr/davidpc_, Foter/Flickr/SalFalko , Shutterstock

S velikim nestrpljenjem iščekivana odluka Vrhovnog suda kojom je konverzija kredita iz 2015. godine proglašena zakonitom - bankama je donela veliko olakšanje, a brojni klijenti su ostali vidno razočarani.

Većina uključenih aktera slaže se s mišljenjem da će nakon ove presude bivši dužnici u švajcarskim francima izgubiti interes za tužbe protiv banaka, barem kada su u pitanju oni koji su prihvatili konverziju, piše Novac.hr.

- Oni najhrabriji verovatno će nastaviti pravnu borbu, možda završiti na Evropskom sudu i ostvariti neki uspeh. Ipak, iz odluke Vrhovnog suda proizlazi da oni koji su napravili konverziju imaju novi ugovor s bankom i više nemaju po kom osnovu da je tuže - kaže jedan od advokata, koji je dosad bio na strani potrošača.

Vrhovni sud je odlučio da je sporazum o konverziji između banaka i potrošača validan, nezavisno od toga što su odredbe osnovnog ugovora protivne Ustavu. Takođe, Vrhovni sud podseća da su banke bile dužne da postupaju po Zakonu o konverziji, a korisnici kredita mogli su da odluče da li hoće da prihvate sporazum o konverziji ili da zadrže važeće ugovorene uslove.

Argumenti koje Sud iznosi u svojoj presudi, uglavnom su i argumenti banaka koje već duže vreme tvrde da potrošači koji su prihvatili konverziju - više nemaju pravni interes za vođenje spora.

Jedan od dužnika, iz Udruženja potrošača, kaže da su "banke očigledno uspele da svojim pritiscima utiču na sudije", i dodaje da je ova odluka loša, odnosno da nije u skladu s presudama Evropskog suda. Žale se da Vrhovni sud ponovo nije jasno objasnio koja su njihova prava kada je reč o odšteti.

Ipak, on ostaje optimističan, smatra da je odluku Vrhovnog suda moguće srušiti na Ustavnom sudu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>