• 0

Hrvati doneli presudu za "švajcarce": Dužnici razočarani, hoće da se žale Strazburu

"Odluku Vrhovnog suda moguće je srušiti na Ustavnom sudu", smatra jedan od potrošača

  • 0
Svajcarski franak, sudjenje

Foto: Flickr/davidpc_, Foter/Flickr/SalFalko , Shutterstock

S velikim nestrpljenjem iščekivana odluka Vrhovnog suda kojom je konverzija kredita iz 2015. godine proglašena zakonitom - bankama je donela veliko olakšanje, a brojni klijenti su ostali vidno razočarani.

Većina uključenih aktera slaže se s mišljenjem da će nakon ove presude bivši dužnici u švajcarskim francima izgubiti interes za tužbe protiv banaka, barem kada su u pitanju oni koji su prihvatili konverziju, piše Novac.hr.

- Oni najhrabriji verovatno će nastaviti pravnu borbu, možda završiti na Evropskom sudu i ostvariti neki uspeh. Ipak, iz odluke Vrhovnog suda proizlazi da oni koji su napravili konverziju imaju novi ugovor s bankom i više nemaju po kom osnovu da je tuže - kaže jedan od advokata, koji je dosad bio na strani potrošača.

Vrhovni sud je odlučio da je sporazum o konverziji između banaka i potrošača validan, nezavisno od toga što su odredbe osnovnog ugovora protivne Ustavu. Takođe, Vrhovni sud podseća da su banke bile dužne da postupaju po Zakonu o konverziji, a korisnici kredita mogli su da odluče da li hoće da prihvate sporazum o konverziji ili da zadrže važeće ugovorene uslove.

Argumenti koje Sud iznosi u svojoj presudi, uglavnom su i argumenti banaka koje već duže vreme tvrde da potrošači koji su prihvatili konverziju - više nemaju pravni interes za vođenje spora.

Jedan od dužnika, iz Udruženja potrošača, kaže da su "banke očigledno uspele da svojim pritiscima utiču na sudije", i dodaje da je ova odluka loša, odnosno da nije u skladu s presudama Evropskog suda. Žale se da Vrhovni sud ponovo nije jasno objasnio koja su njihova prava kada je reč o odšteti.

Ipak, on ostaje optimističan, smatra da je odluku Vrhovnog suda moguće srušiti na Ustavnom sudu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke