• 21
 ≫ 

Usvojeno: Subvencije za električna i hibridna vozila, za kupovinu kola možete da dobijete 5.000 evra

 ≫ 

Lakše do novih automobila

 • 21
Hidrogen Auto

Printscreen: YouTube/Real Engineering

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koje pokreće uz atmosferski i električni pogon hibrid.

S obzirom na to da je saobraćaj prepoznat kao moćan izvor zagađenja, a posebno vozila sa zastarelim koncepcijama Euro 3 motora koji kao energetski pogon koriste dizel, doneta je ova konkretna mera u cilju rešavanja pitanja zagađenja vazduha, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima posle sednice.

S obzirom na to da je saobraćaj prepoznat kao moćan izvor zagađenja, a posebno vozila sa zastarelim koncepcijama Euro 3 motora koji kao energetski pogon koriste dizel, doneta je konkretna mera u cilju rešavanja pitanja zagađenja vazduha, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima posle sednice.

Državne subvencije za kupovinu novih električnih i hibridnih vozila po danas donetoj Uredbi kretaće se od 250 evra za mopede i lake tricikle do 5.000 evra za putnička vozila do devet sedišta i laka teretna vozila, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon) neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, navodi Ministarstvo.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila prema Uredbi imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica osim onih koji su ostvarili pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

Ukupna podsticajna sredstva opredeljena za ove subvencionisane kupovinu ove godine iznose do 120 miliona dinara. Kako se navodi, sredstva za subvencionisanu kupovinu vozila dodeljuju se za kupovinu jednog vozila i za motocikle iznose 500 evra.

Za putnička vozila do devet mesta i laka teretna koja imaju i samostalan električni pogon i spoljni priključak za struju kao i električna vozila sa produženom autonomijom kretanja subvencija je 3.500 evra. Kupovina vozila istih kategorija na hibridni pogon, koja imaju bar jedan električni motor za pokretanje subvencija je 2,5 hiljada evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hvala

  12. mart 2020 | 16:45

  Tekst Vam je vrh.

  77
  0

  Podelite komentar

 • Pasa Pujkic

  12. mart 2020 | 17:21

  Ova subvencija kao da je namenjena onima koji vec mogu da kupe takva vozila, a ne za vecinu stanovnistva

  76
  0

  Podelite komentar

 • Daniel

  12. mart 2020 | 18:25

  Evo, ubediše nas da su kola najveći problem. Ovaj novac da se uloži u subvencionisanje nabavke kotlova na gas, pelet, izolaciju objekata...efekat bi bio 1000 puta veći!

  76
  1

  Podelite komentar