• 0

Najstarija švedska banka pod istragom: Optužena da je oprala 135 milijardi dolara

U pitanju je više od 500 transakcija vrednih 4,8 miliona dolara, povezanih s platama i poslovanjem jednog broda na Krimu

  • 0
Swedbank švedska banka

Foto: Shutterstock

Najstarija švedska banka, Swedbank, koja je pod švedsko-estonskom istragom zbog skandala u vezi s pranjem novca preko Baltika, u iznosu od oko 135 milijardi dolara, suočava se i s potencijalnim kaznama zbog kršenja američkih sankcija prema Rusiji.

U pitanju je više od 500 transakcija vrednih 4,8 miliona dolara, povezanih s platama i poslovanjem jednog broda na Krimu, koje su išle preko poslovnica u Estoniji, Litvaniji i Letoniji od 2014. godine, piše Novac.hr.

U drugoj skandinavskoj banci, Danske Bank, čiji je slučaj s pranjem novca izbio pre skandala Swedbanka (istražuje se čak 200 milijardi dolara potencijalno sumnjivih transakcija iz Rusije i drugih država nastalih nakon raspada SSSR-a), za sada nema indikacija o kršenju američkih sankcija.

Jens Henrikson, glavni izvršni direktor Swedbank-e, koji je preuzeo tu funkciju u jesen 2019. kako bi stabilizovao banku, do sada je pokrenuo 152 inicijative kako bi se poboljšale politike usmerene protiv pranja novca i borbe protiv finansijskog kriminala.

Kaže da je za utehu to što je otkriven relativno mali iznos kojim su prekršene američke sankcije.

Deonice ove najveće banke na Baltiku, za godinu dana, od izbijanja skandala, pale su za trećinu. Švedski regulator bi sledeće nedelje trebalo da podnese izveštaj o kontroli pranja novca u banci. Kako se piše, pranje novca ruskih oligarha i kriminalaca preko ove dve banke - trajalo je više od deset godina.

Swedbank je u istrazi protiv pranja novca angažovala advokatsku firmu Clifford Chance, a o transakcijama kojima su verovatno prekršene američke sankcije prema Rusiji, banka će podneti izveštaj posebnom odeljenju pri američkom ministarstvu finansija.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>