• 1
 ≫ 

Strani kapital podstiče domaću privredu: Najbolje stoje trgovina i IT sektor

 ≫ 

Najveći izazov za srpsku privredu u budućnosti biće deficit radne snage, smatra Miladin Kovačević

  • 1
planeta, svet, novac Pixabay.com

Srbija je od 2015. godine u ciklusu rasta koji traje, a kompanije sa većinski stranim kapitalom imaju pozitivne efekte na privredu, rečeno je na predstavljanju publikacije "Poslovanje preduzeća u Republici Srbiji, po oblicima svojine, 2017-2018" Republičkog zavoda za statistiku.

Direktor RZS, Miladin Kovačević, rekao je da kompanije u Srbiji nemaju vise problem neštašice kapitala kao nekada. Smatra da se kapital kreira jer je akumulativnost domaće privrede jača i prevazilazi stope troškova za pozajmiljivanje kapitala.

Istakao je da će proces nastavka reformi doprineti ojačanju i povećanju rasta privrednog rasta, a da je radna snaga ograničavajući faktor daljeg rasta s obzirom na o da je deficit na tržistu rada postao akutan od 2019.

Problem je uslovljen ne samo demografijom i ulaskom u generacije koje su već pripadale godinama kada su vladale negativne stope prirodnog priraštaja - nego i silnom tržnjom ekonomija u Evropi za radnom snagom, pogotovo visokokvalifikovanom, rekao je on, i dodao da će to biti najveći izazov privrede u budućnosti.

Većinski strane kompanije (VSK) grupisane su u prerađivačkoj industriji, trgovini i IKT sektoru, i tu ostvaruju produktivnost veću za 50 procenata u odnosu na ukupnu produktivnost tih ključnih sektora.

Na osnovu analize podataka od 2015. do 2018. godine, savetnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Edvard Jakopin, rekao je da su VSK u prve dve godine koje je nazvao periodom privrednog oporavka imale mnogo brže stope rasta i dodao da su u druge dve godine stope ostale visoke "ali nešto blaže".

Pomoćnik direktora RZS, Dušan Gavrilović, kaže da treba pokazati filigransku brigu o javnim i javnim komunalnim preduzećima u Srbiji, koja su u poslovanju nepravedno sputana.

Kao primer naveo je EPS, koji uz limitirane cene ima i obavezu otkupa električne energije iz obnovljivih izvora, i dodao da bi trebalo izbegavati površne ocene da sva javna preduzeća treba prodati strancima.

Video: Bolovanje i plata zbog korone u Srbiji: Danas vlada donosi pravilnik

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    14. mart 2020 | 08:17

    Sad ce II sektor da oglobe da mnogima se vise nece isplatiti raditi. Nisu svi programeri. Mnogi dizajneri zaradjuju minimalno. Seku im noge na pocetku karijere. Gde su olaksice za pocetnike?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>