• 0
 ≫ 

Kompanije ne mogu same da se izbore s koronom: Ove pakete mera sprema EU

 ≫ 

Evropska komisija je spremna da aktivira klauzulu iz fiskalnih propisa Evropske unije koja bi omogućila oslobađanje zemalja koje su najviše pogođene krizom korona virusa od preuzetih obaveza u pogledu budžetske potrošnje

  • 0
Novac Foto: Pixabay

Evropska unija ustanoviće investicioni fond u iznosu od 37 milijardi evra u okviru paketa mera za ublažavanje uticaja korona virusa na ekonomije u 27-članom bloku, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Ostale mere koje će izvršna vlast EU preduzeti uključuju omogućavanje fleksibilnosti državama članicama u pogledu budžetskih deficita i državne pomoći, rekla je fon der Lejen na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

EU će takođe dati garancije za zajmove 100.000 firmi u iznosu od osam milijardi evra, radi podrške korporativnom sektoru.

- Uverena sam da Evropska unija može da izdrži ovaj udarac. Ali, svaka država članica mora da ispuni obaveze koje su u njihovoj nadležnosti, a Evropska unija u celini treba da bude odlučna, koordinisana i ujedinjena - poručila je fon der Lejen.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je danas da ne bi isključio mogućnost državnih kupovina vlasničkih udela u nekim kompanijama zbog epidemije korona virusa.

Pre toga, magazin Špigl je objavio da je ministar ekonomije Peter Altmajer rekao da bi nacionalizacija mogla da bude jedna od opcija za podršku strateški važnim kompanijama koje se sada suočavaju s problemima jer je izazvan kolaps tražnje i prekid globalnih lanaca snabdevanja.

Evropska komisija je spremna da aktivira klauzulu iz fiskalnih propisa Evropske unije koja bi omogućila oslobađanje zemalja koje su najviše pogođene krizom korona virusa od preuzetih obaveza u pogledu budžetske potrošnje, izjavio je danas potpredsednik EK, Valdis Dombrovskis.

- Ovom klauzulom se suspenduje preporučeno fiskalno prilagođavanje i može se aktivirati u slučaju ozbiljnog privrednog pada - objasnio je on.

Dodao je, međutim, da to ne podrazumeva potpunu suspenziju fiskalnih pravila poznatih pod nazivom "Pakt za stabilnost i rast".

Potrošnja koja bi mogla da bude izuzeta iz ciljeva zacrtanih nacionalnim budžetima koje je odobrila EU, uključuje sredstva za kompanije pogođene krizom, za radnike, za kupovinu medicinske opreme i podršku posrnulim sektorima kao što su trgovina, transport i turizam.

Države će morati da dostavljaju izveštaje o drugim rashodima, kao što su nadoknade troškova za otkazane događaje, a Komisija će odlučivati da li će ih pojedinačno izuzeti od primene fiskalnih pravila EU, kažu evropski zvaničnici, a navodi Rojters.

Video: Kon objasnio zbog čega je zatvaranje škola kontraproduktivno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>