• 15
 ≫ 

Novi potop: Najbogatiji ostali bez 80 milijardi preko noći, bogatstvo se topi

 ≫ 

Džef Bezos pokazao se kao najveći gubitnik

  • 15
džef bezos, amazon, milijarder Foto: Tanjug/AP

Pravi džumbus desio se na globalnom tržištu ove nedelje koji je izazvala pandemija koronavirusa i definitivno nagrizla bogatstvo najbogatijih na svetu.

Dvadeset najvećih milijardera izgubilo je više od 78 milijardi dolara kombinovanog bogatstva u jednom danu.

Milijarder Džef Bezos pokazao se kao najveći gubitnik jer mu je neto vrednost pala za 8 milijardi dolara. Izvršni direktor Amazona primetio je da se njegovo bogatstvo smanjilo za više od sedam procenata, pošto su akcije kompanije opale za gotovo osam procenata.

Direktor francuskog luksuznog konglomerata Luj Viton, Bernard Arno, pretrpeo je gubitak od 7,7 milijardi dolara. Treća najbogatija osoba na svetu završila je dan sa 82,5 milijardi dolara, nakon što su akcije u LVMH zatvorile gotovo devet procenata jeftinije. Industrija luksuznih maloprodaja teško je pogođena dejstvom globalnog virusa na potražnju za luksuznom robom u Kini i Evropi.

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg takođe je osetio uticaj. Izgubio je 5,7 milijardi dolara, pošto su akcije Fejsa potonule za više od devet procenata. Neto vrednost osnivača Orakla Larija Elisona skliznula je za 5,6 milijardi dolara, pošto su akcije kompanije opale za 11 procenata.

Gubici milijardera nastali su kada su berze S&P 500, Nasdak i Dau Džons četvrtak zatvorili sa više od devet procenata minusa.

Miks zabrana i otkaza uzrokovanih upozorenjem od korone širom sveta poslala je američke akcije do njihovih najgorih gubitaka od "Crnog ponedeljka" 1987. godine, tako i zvanično padajući na tržište medveda.

Tokom jučerašnjeg trgovanja, S&P 500 je registrovao najgori rezultat u gotovo tri decenije potonuvši za 9,5 odsto, čime se pridružio indeksu Dau DŽons koji je ranije ušao u "medveđe tržište" izgubivši više od 20 procenata vrednosti za samo 20 dana, što je njegov najgori i najveći procentualni pad od 1987. godine.

Inače, indeks volatilnosti VIKS - takozvani "merač straha" na Volstritu - dostigao je juče svoj najviši domet od finansijske krize 2008. godine.

S jučerašnjim padom, S&P 500 je izgubio 27 procenata vrednosti u odnosu na maksimum zabeležen u februaru.

Takvo kretanje indeksa na Volstritu u četvrtak ukazalo je na to da investitori smatraju da fiskalni planovi administracije u Vašingtonu neće biti dovoljne za neutralisanje ekonomskih posledica koronavirusa.

Video: Premijerka Srbije posetila njujoršku berzu

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    13. mart 2020 | 17:43

    Sve u ovdašnjem svetu je laž i prevara. Budite sigurni da će posle ove krize bogati biti još bogatiji.

  • $$$$$

    13. mart 2020 | 16:50

    Izgubili bi ukoliko bi sada prodali akcije. A pošto ih ne prodaju ...

  • Alex

    13. mart 2020 | 16:33

    Ne vidim nigde na listi Bil Gejtsa! Njemu će izgleda skočiti bogastvo. Stvoriš virus, imaš lek i valjda to tako ide.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>