• 1
 ≫ 

Jesu li električni automobili ekonomičniji od konkurencije?

 ≫ 

Vozila na električni pogon postaju dostupna velikom broju kupaca

  • 1
ID.3

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID3 je automobil koji dokazuje da su troškovi vozača električnih vozila jednaki, a u pojedinim slučajevima niži od cene korišćenja automobila sa unutrašnjim sagorevanjem.

Brzina kojom klimatske promene utiču na planetu, navela je moderno čovečanstvo da razmišlja o kupovini električnih automobila. ID.3 je električno vozilo koje pokazuje da vožnja bez štetnih gasova postaje atraktivna i dostupna većem broju vozača. Ova tvrdnja se pre svega odnosi na kupovinu, korišćenje i dalju prodaju modela. Da li prelazak na novu tehnologiju pored ekoloških pogodnosti donosi finansijski benefit vlasniku?

Poslednjih godina na tržištu električnih automobila došlo je do pada cena većeg broja modela. Glavni razlozi su smanjenje troškova punjenja i održavanja baterije, efikasna proizvodnja, subvencije države i činjenica da je struja jeftinija od naftnih derivata.

Ovo su najvažniji detalji koji mogu biti presudni kada je reč o kupovini električnog automobila:

Kupovina

U Nemačkoj će se od leta 2020. godine električni modeli ID.3 prodavati po jeftinijoj ceni u odnosu na e-Golf. Model se prodavao po ceni od 36.900 evra uz WLTP domet od 231 kilometar. Za razliku od e-Golfa, ID.3 "Pure" biće dostupan po ceni manjoj od 30.000 evra sa dometom od 330 kilometara, dakle oko 100 kilometara više.

ID.3 "Pro" ima domet od 420 kilometara, a cena manja od 35.000 evra i dalje je niža u poređenju sa e-Golfom. Visoka ekonomičnost rezultat je primene modularnih platformi elektičnog pogona i razvoja tehnologije baterija.

Foto: Volkswagen

Ekološki bonus koji se u Nemačkoj nudi od februara 2020. godine donosi nove uštede. Električni modeli koji ne prelaze cenu od 47.600 evra (bruto) subvencionisani su sa 6.570 evra (bruto). Za osnovne modele od 77.600 evra (bruto) država nudi nižu subvenciju od 5.570 evra (bruto)

Tekući troškovi

ID.3 se može pohvaliti ovim prednostima: mesečni troškovi električne energije su za oko 40 evra niži od troškova goriva za benzince ili dizelaše.

Iako su troškovi korišćenja električnih automobila veći (optimalni domet postiže se samo skupljim gumama sa optimizovanom količinom trenja), nadoknađuju se nižim troškovima osiguranja, poreza na auto i održavanja. ID.3 ne zahteva zamenu ulja, a poželjno je posetiti servis na svake dve godine - bez obzira na kilometražu.

ID.3

Foto: Volkswagen

Kada je reč o osiguranju, ID.3 je u proseku tri klase bolji od uporedivih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. To znači uštedu od oko 200 evra godišnje u zavisnosti od klase. Mesečna ušteda vlasnika ID.3 je 50 evra ukoliko se uporedi modelom koji pokreću naftni derivati. To znači da je godišnja ušteda oko 600 evra.

Ostale prednosti

U prošlosti su električni automobili imali manje stabilnu vrednost od vozila sa unutrašnji sagorevanjem. To je delimično posledica manjeg broja električnih vozila na tržištu u razvoju, ali i promenama tehnologije baterija. Sa novom generacijom električnih automobila dolazi do promena na ovom polju. Potražnja za polovnim električnim vozilima svakodnevno raste i taj trend će se nastaviti u godinama koje slede.

ID.3

Foto: Volkswagen

Domet i kapacitet punjenja ID.3 zadovoljava potrebe mnogih kupaca, a tehnologija u izradi baterija razvijaće se sporije u bliskoj budućnosti. Zato će razlika između novih i polovnih električnih automobila biti manja. Osmogodišnja garancija baterije (160.000 kilometara) nudi dodatnu sigurnost, piše Volkswagen.

Stručnjaci predviđaju da će ostale prednosti ID.3 biti u rangu prednostima njegovih konkurenata koji koriste naftne derivate.

Ukupni trošak vlasnika

Bilans troškova nabavke i tekućih izdataka ide na ruku ID.3. Sve zavisi od modela sa kojim se poredi, a nekada su troškovi znatno niži od onih koji imaju vlasnici automobila sa unutrašnjim sagorevanjem. Jedan od glavnih razloga su subvencije države, ali će na duži rok električna vozila biti isplatljivija i bez stimulacije kupaca.

Foto: Volkswagen

Video: Tesla će od sada da juri kriminalce

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobby

    17. mart 2020 | 09:20

    Tekući troškovi "ID.3 se može pohvaliti ovim prednostima: mesečni troškovi električne energije su za oko 40 evra niži od troškova goriva za benzince ili dizelaše." . Уколико би се узела у обзир тржишна цена електричне енергије (у Србији) и она оптеретила фискалним трошковима као течна горива, предност електричних возила би се лако изгубила са њиховом постојећом нефункционалношћу.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>