• 74
 ≫ 

Ko koristi strah od korone za zaradu? Prodaju maske od 15 dinara za 200, a asepsol od 200 za 850

 ≫ 

Maske koje su koštale oko 15 dinara, u pojedinim apotekama prodavane su po 13 puta višoj ceni

  • 74
korona virus, koronavirus, Apoteka apoteke  računi, Maska za lice, asepsol, Foto: Facebook, Pixabay

Opasan korona virus koji izaziva upalu pluća i bronhitis, a od kojeg je u Srbiji do sad obolelo 46 ljudi, alarmirao je građane koji su počeli da preduzimaju sve neophodne mere kako bi se zaštitili od virusa. To znači da redovno peru ruke, kod sebe imaju asepsol i nose zaštitne maske. Neki zbog straha, neki zbog zdravog razuma, pohrlili su u apoteke kako bi se snabdeli neophodnim sredstvima, ali su pri plaćanju nailazili na veoma neprijatna iznenađenja.

Naime, u apotekama su ih sačekali računi na kojima su, maske koje su doskora koštale oko 15 dinara, prodavane po 13 puta višoj ceni, odnosno po 200 dinara.

I cena asepsola, sredstva za dezinfekciju, koje je koštalo prosečno oko 200 dinara, drastično je skočila. Tako se u jednoj beogradskoj apoteci asepsol prodavao za čak 850 dinara.

Maska za lice, asepsol, račun Foto: Facebook

U drugoj apoteci je gel za suvo pranje ruku jednom potrošaču naplaćen 570 dinara.

Maska za lice, asepsol, račun Foto: Facebook

Ni u Banjaluci situacija nije drugačija kada je u pitanju skok cena hirurških maski. Kako su se požalili Banjalučani, cena maske u njihovom gradu iznosi 1.68 evra, što je takođe oko 200 dinara.

Hirurška maska, račun Foto: Facebook

I apoteke u Crnoj Gori iskoristile su situaciju zbog korona virusa da bi podigle cene pojedinih artikala. Kako prenosi RTCG, litar sedamdesetoprocentnog alkohola prodaje se po ceni od 24 do 28 evra, a do nedavno je koštao od 11 do 13.

Takođe, kako je rekao Zoran Mikić, izvršni direktor Građanskog pokreta URA, sredstva i gelovi za suvo pranje ruku od 100 ml skočili su sa 2 na 4 evra pre no što su potpuno nestali sa tržišta.

Ljajić: Uveli smo broj za pritužbe

Povodom pojedinih pritužbi na apoteke koje dižu cene maski i sredstava za dezinfekciju zbog velike potražnje koja je došla sa širenjem korona virusa, oglasio se i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Rasim Ljajić.

On je istakao da su nadležne službe od prvog dana krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja s ciljem da bi se sprečilo da neko iskoristi ovu situaciju za sticanje ekonomske dobiti.

Maska za lice, asepsol, račun Foto: Facebook

- Građani imaju telefone, mogu da prijave sve nepravilnosti, a imamo i nov telefonski broj koji služi za prijavu nepravilnosti u prodaji medicinskih sredstava, cene maske - objasnio je gostujući na RTS.

Kako je naveo, do sada su primećena dva slučaja u kojima se radi o neosnovanom podizanju cena i neizdavanju fiskalnih računa.

Maska za lice, račun Foto: Twitter

- Mi ćemo i dalje kontrolisati, a novi telefon na kome se građani mogu obratiti i prijaviti nepravilnosti svakog dana od 7:30 do 22 časova je 011/ 2699-610 - poručio je Ljajić.

Brnabić: Mere protiv nepoštene prakse

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, komentarišući poskupljenje sredstava za dezinfekciju, kao i hirurških maski, rekla da će zbog te situacije nastaviti sa sastancima i da će Vlada preduzeti mere protiv te nepoštene prakse.

- Preduzećemo mere i tada ćemo imati detaljne informacije - rekla je ona.

Na konferenciji za medije održanoj pre dva dana rečeno je i da je kada je reč o povećanju cena, bilo pojedinačnih slučajeva, a ne masovnih i da je na ta mesta odmah poslata inspekcija.

PKS: Ne podižite cene proizvoda

Takođe, Privredna komora Srbije (PKS) apelovala je na proizvođače i trgovce da u uslovima poslovanja pogođenog pandemijom Covida-19 ne podižu cene proizvoda i ne izlažu potrošače dodatnim troškovima.

PKS se u saopštenju zahvalila kompanijama, institucijama, gradskoj upravi i svima koji u ovoj situaciji postupaju savesno, uvažavajući okolnosti i nastoje da konstruktivnim rešenjima i pojačanim angažovanjem doprinesu da se adekvatno odgovori na ovaj globalni izazov.

Video: Beogradske prehrambene prodavnice i lanci dobro snabdeveni

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apoteka

    15. mart 2020 | 11:38

    Zasto zamagljen deo imena apoteke. Ostavite da se vidi ko je zdravstveni profiter, da se zna ko je za izbegavanje. Sramota od struke!!!

  • Aca

    15. mart 2020 | 11:09

    A zasto krijete ime apoteke? Prijaviti inspekciji

  • Ma

    15. mart 2020 | 12:44

    Objavi ime apoteke pa da vidimo do kad ce da radi i postoji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>