• 2
 ≫ 

Bankari savetuju: Koristiti e-bankarstvo, u ekspoziture samo ako je neophodno

 ≫ 

Građanima se savetuje da što više koriste bezgotovinske vidove plaćanja

  • 2
isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta Foto: Shutterstock

Udruženje banaka Srbije (UBS) preporučilo je građanima da tokom trajanja aktuelne situacije korona virusa, više koriste elektronsko bankarstvo i da u ekspoziture banaka dolaze samo ukoliko je neophodno.

Banke u Srbiji prilagodile su svoj rad aktuelnoj situaciji u našoj zemlji i preduzele brojne mere kako bi zaštitile zdravlje klijenata i svojih zaposlenih, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije.

Sanitarni i higijenski standardi u filijalama podignuti su na najviši nivo, a pojedinačna uputstva razlikuju se u detaljima od banke do banke, kaže se u saopštenju.

Za ove mere, kažu u UBS, banke su pripremljene od ranije i u skladu sa zakonskim obavezama i internim procedurama imaju adekvatne planove za postupanje u ovakvim situacijama.

- Ono što je najvažnije za građane jeste preporuka kada u ekspoziture dolaze samo ukoliko je neophodno, poštujući pritom propisane obrasce ponašanja, te da intenzivnije koriste digitalne kanale. Na raspolaganju su im opcije mobilnog i elektronskog bankarstva 24/7, kao i call centri i internet stranice banaka za informisanje - navodi se u saopštenju.

U skladu sa navodima Svetske zdravstvene organizacije građanima se savetuje da što više koriste bezgotovinske vidove plaćanja, kako bi izbegli dodir sa gotovim novcem.

- U situaciji u kakvoj je danas Srbija, kao i čitav svet, za građane je važno da imaju na raspolaganju pouzdane i bezbedne bankarske usluge. Kao neko ko je u svakodnevnom kontaktu sa svim finansijskim ustanovama, mogu da kažem da je bankarski sektor u Srbiji u potpunosti spreman da tu uslugu pruži - kaže generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

Što se tiče zaštite zaposlenih u bankama, i tu su preduzete opsežne mere, kaže se u saopštenju.

- Najčešće je u pitanju ukidanje sastanaka licem u lice i prelazak na digitalnu komunikaciju, ograničenje službenih putovanja, podizanje higijenskih standarda. Banke pojedinačno razmatraju opciju rada od kuće, ali tako da to nikako ne utiče na uslugu pruženu klijentima -

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sluzbenica bankr

    16. mart 2020 | 17:41

    Sta lazu da je smo higijenski obezbedjeni! I ono malo sto imamo smo sami kupili! Sramota!

  • Teresia

    16. mart 2020 | 16:06

    Mislim da su pare sigurnije u slamarici, nego u banci... ipak ja verujem babi i iskustvima iz drugog velikog rata

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>