• 18
 ≫ 

Šta tačno znači pauza u otplati kredita, i šta treba da uradite ako ipak želite da plaćate ratu

 ≫ 

Pauza u otplati kredita je potpuna, i odnosi se na sve građane u Srbiji koji su zaduženi

  • 18
Banka, plaćanje kredita, rata za kredit, biznis

Foto: Shutterstock

Moratorijum koji je uveden kako bi se pomoglo građanima pri otplati kredita usred vanrednog stanja, odnosi se na apsolutno sve građane Srbije.

Dakle, Nardodna banka Srbije, propisala je zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), koji ne može biti kraći od 90 dana, i to za sve korisnike kredita i lizinga koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva).

Ukoliko klijent u roku od 10 dana ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Banke sada imaju tri dana vremena da ponudu o moratorijumu u otplati obaveza ponude svim svojim dužnicima, za sve kredite.

- Građani će dobiti obaveštenje o tome, a ko ne ode u banku i kaže da ne prihvata, automatski je prihvatio moratorijum. U naredna tri meseca ta osoba neće plaćati ratu - objašnjava za naš portal Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva".

Prema njegovim rečima, pauza je potpuna, a posle tog perioda će najverovatnije tri rate biti produžene.

- To bi bila jedina i ispravna pomoć građanima - dodaje on.

Moratorijum se, ističe, odnosi na sve, i pretpostavlja se da će većina da ga prihvati. Zbog toga je ostavljena mogućnost da manji procenat koji će nastaviti da plaća, ode u banku i izjasni se.

Ove odluke donete su zbog aktuelne situacije u vezi sa korona virusom u Srbiji, a iz centralne banke su objasnili i kako korisnici zajmova mogu da odlože plaćanje svojih mesečnih rata. Naime, banke i davaoci finansijskog lizinga su dužni da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima.

U navedenom periodu od 90 dana dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga. Svakako, dužnici banke, odnosno primaoci lizinga, ni posle početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

Dodaju i da tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja, i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga, od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa, pojašnjavaju iz NBS.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LOSMI73

    18. mart 2020 | 12:01

    Hoce li neko objasniti sta da radimo mi ne zaposleni koji nemamo nikakva primanja? A posao sad naci u ovo vreme nikako! Kako da placam sve sto treba??? Da zivim kako???

  • misa

    18. mart 2020 | 11:33

    To bi trebala da uradi država sa doprinosima za turizam i ugostiteljstvo jer većina je pred zatvaranjem pogotovu u manjim mestima a posebno sto država apeluje na sve moguće načine da se ne ide po kafanama i restoranima i skraćuje radno vreme a promet opao za 70% a obaveze iste tako da će biti veće posledice zato da država reaguje sto pre

  • rikimil

    18. mart 2020 | 21:16

    Postenije je da oni koji prihvate odlaganje placanja kredita idu do svoje banke I ugovore odlaganje, a da oni koji zele da otplacuju ne odlaze u banku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>