• 0

Dodatne mere opreza podržava i eUprava: Jednim klikom rešite brojne obaveze od kuće

U ovim uslovima elektronske usluge su se pokazale dodatno korisnim, jer zbog toga što građanima omogućavaju obavljanje brojnih administrativnih poslova od kuće - smanjuju opasnost od širenja virusa

  • 0
kompjuter, mobilni telefon, posao, laptop

Foto: Pixabay

Građani Srbije su u mogućnosti da na portalu eUprava koriste veliki broj elektronskih usluga i tako brojne administrativne poslove obave od kuće, što je od posebnog značaja u periodu dok traje vanredno stanje proglašeno zbog epidemje virusa COVID-19.

Elektronske usluge možete da koristite od kuće sa svog računara ili sa mobilnog uređaja, i tako smanjite opasnost od zaraze. One su, ujedno, deo ukupnih napora Vlade Republike Srbije da reformiše i unapredi rad javne uprave kako bi se građanima i privredi pružile kvalitetne usluge uz uštedu vremena i novca.

U ovim uslovima elektronske usluge su se pokazale dodatno korisnim, jer zbog toga što građanima omogućavaju obavljanje brojnih administrativnih poslova od kuće - smanjuju opasnost od širenja virusa.

Kako biste mogli da koristite elektronske usluge neopodno je da na portalu eUprava kreirate svoju elektronsku identifikaciju (svoj korisnički nalog). Možete da koristite 3 oblika e-identifiacije koji će vam omogućiti pristup određenom broju usluga:

1. Kreiranje naloga korisničkim imenom i lozinkom

Ovo je najjednostavniji način za kreiranje korisničkog naloga i predstavlja identifikaciju osnovnog nivoa pouzdanosti koji vam dozvoljava pristup određenom broju usluga. Detaljna uputstva kako se korisnički nalog kreira na ovaj način možete pronaći ovde.

2. Kreiranje naloga pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata

Građani koji poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) mogu da svoj korisnički nalog na portalu eUprava kreiraju i uz pomoć njega. Korisnički nalog, kreiran na ovaj način, predstavlja identifikaciju visokog nivoa pouzdanosti, što vam omogućava pristup svim uslugama eUprave. Detaljnije o tome pročitajte ovde.

3. Prijavljivanje pomoću dvofaktorske autentikacije

Prijava dvofaktorskom autentikacijom predstavlja srednji nivo pouzdanosti za koji korisnik može sam sebi da generiše parametre putem mobilnog ili tablet uređaja, trenutno samo ukoliko poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat. Korisnicima koji se prijavljuju na ovaj način dostupno je 98 odsto usluga na portalu eUprava. Više o tome ovde.

Video: Sednica kriznog štaba Vlade Republike Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>