• 0

Lagard: Karantinske mere bi lako mogle da obore ekonomiju

Ova računica je zasnovana na pretpostavci da će svaki mesec primene mera ograničenja kretanja i zatvaranja granica smanjivati rast za 2,1 odsto

  • 0
Ekonomija Foto: Pixabay.com

Predsednica Evropske centralne banke, Kristin Lagard, rekla je šefovima evropskih vlada da bi karantinske mere koje su uvedene zbog borbe protiv pandemije korona virusa lako mogle da prouzrokuju pad ekonomije EU od 5 odsto, piše danas Frankfurter Algemajne.

Pozivajući se na visoke diplomate EU, list navodi kako su oni izjavili da se procene Lagardove - o uticaju mera karantina na ukupan rast - kreću u rasponu između 2 i 10 procenata, prenosi Rojters.

Ova računica je zasnovana na pretpostavci da će svaki mesec primene mera ograničenja kretanja i zatvaranja granica smanjivati rast za 2,1 odsto, procenjuje ECB, a navodi se u tekstu nemačkog lista.

Procena da će ekonomija EU pasti za 5 odsto utemeljena je na "realističnoj" pretpostavci da bi mere karantina mogle da traju tri meseca, rekli su iz ECB-a za Frankfurter Algemajne.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>